Blog Over ‘Comic Sans Day’ en hoe wij wel zonder kunnen

Over ‘Comic Sans Day’ en hoe wij wel zonder kunnen

1 juli 2022

Vandaag is het Comic Sans Day. De gelegenheid valt elk jaar op de eerste vrijdag van juli, maar of dat een reden om te vieren is? Daar hebben we bij Creatic onze twijfels bij. Comic Sans is namelijk een van de populairste, maar tegelijk meest verafschuwde fonts ter wereld. Want hoewel het lettertype excessief gebruikt wordt voor cursussen, reclame en ja, zelfs logodesigns, geeft het elke zichzelf respecterende designer kippenvel bij de aanblik.

We winden er geen doekjes om, typografie is – zeker voor een creative agency als het onze – van enorm belang. Want vergis je niet: hoewel een lettertype misschien niet altijd jouw eerste aandachtspunt is, besteden wij er bij het creëren van je logo, branding en website bijzonder veel aandacht aan. We kiezen niet zomaar voor wat ‘mooi oogt’, maar staan strategisch stil bij de kleinste details.

Dat is niet zo verwonderlijk, gezien fonts als vanzelf een heleboel emoties en associaties oproepen. Zo kan een lettertype een happy look and feel hebben (denk aan het speelse font dat we ontwierpen voor Villa Vrolijk), maar ook een strakke (zie The Face Clinic) of zelfs luxueuze uitstraling (zoals Stad 10.) We overwegen dus telkens welke doelgroep jij precies wil aanspreken en welk gevoel je dan wil overbrengen. Al eens over nagedacht?

Vergeet bovendien niet om rekening te houden met het doel waarvoor je font gebruikt wordt. Komt het op een billboard of een wagen te staan, dan is het cruciaal dat het lettertype ook vanop een flinke afstand leesbaar is. En niets is zo charmant op je website als een handgeschreven titel, maar teveel van het goede zal uiteindelijk de vlotte leesbaarheid van je tekst bemoeilijken.

Een weloverwogen typografie op de juiste plaats zorgt met andere woorden voor een sterke visuele hiërarchie, identiteit en een mooie balans in je design of branding. Bovendien benadrukt een geschikt lettertype de tone of voice van je brand of product, zodat je zowel tekstueel als visueel onderscheidend bent.

Gruwel je net zoals ons team van Comic Sans, maar ben je niet helemaal thuis in welk font jouw website of branding dan wél naar een hoger niveau zou tillen? Wij gaan graag op zoek naar een trendy en tijdloze match voor jouw kmo. En nee, Comic Sans komt – ook op Comic Sans Day – niet in ons lijstje voor. ;)

Laten we eens kennis maken

Trends Gazellen 2023 genomineerd
Gemiddelde Facebook score
Gemiddelde Trustlocal score
Gemiddelde Google score