Blog Je website is klaar, maar waar blijft al dat volk?

Je website is klaar, maar waar blijft al dat volk?

23 november 2022

Je gloednieuwe website staat online, proficiat! Meteen tientallen bezoekers en aanvragen vanaf dag één? Helaas is dat te mooi om waar te zijn … Geduld is een schone zaak en de bezoekers zullen naar je website gelokt moeten worden. Maar geen nood: tijd, moeite en het inzetten van verschillende marketingkanalen lonen. En hoe!

Het grootste doel van je website is natuurlijk nieuwe klanten aantrekken en dat die (potentiële) klanten je contacteren, een afspraak bij je maken of je winkel bezoeken. Dat dat niet meteen het geval is, is vooral vervelend voor ondernemers die pas gestart zijn. Waar blijven die orders en telefoontjes? Een begrijpelijke vraag!

Het is eigenlijk heel simpel: als niemand weet dat je zaak bestaat of dat je een website hebt, kunnen ze er ook niet naar zoeken of hem raadplegen. Bezoekers komen dus niet zomaar vanzelf op je website. Daarvoor heb je marketing nodig, want het gewoon schreeuwen tegen wildvreemden op straat zou een beetje gek zijn (maar niet per se geheel ineffectief …). Anyway, we nemen je graag mee in enkele mogelijkheden om je stem te sparen

SEO & SEA

SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’, ook wel zoekmachineoptimalisatie. Met SEO ga je je website optimaliseren om op de gewenste zoekwoorden beter vindbaar te worden in Google. Denk aan het verbeteren van de content of technische zaken zoals de laadtijd van je webpagina’s aanpakken. Ook zaken buiten je website dienen aangepakt te worden om beter gevonden te worden in Google. Denk aan: actief bezig zijn met social media, het verkrijgen van links op andere sites naar jouw website, enzovoort. Als je net start met SEO kan het tot enkele maanden duren vooraleer er een stijging in de zoekresultaten merkbaar is. SEO is dus een strategie op lange termijn.

SEA, ‘Search Engine Advertising’ of zoekmachineadvertising, zorgt voor instant vindbaarheid en zichtbaarheid van je website in Google. Je gaat hierbij een campagne opstellen, in dit geval via ads.google.com, waarbij je advertenties maakt. En dat met de bedoeling om die ads in Google te tonen op het moment dat iemand op zoek is naar jouw product of dienst, boven of onder de organische (niet-betaalde) zoekresultaten. Stop je met adverteren, dan zak je ook meteen weer naar je originele positie in de zoekmachine.

Je kan hierbij kiezen voor verschillende soorten ads:

Search ads: deze zorgen ervoor dat je in Google goed scoort, en dus gevonden wordt op zoektermen die relevant zijn binnen een bepaalde regio. Je wordt getoond aan mensen die op zoek zijn naar jouw product/dienst, ook al kennen ze je niet: de intentie van de potentiële klant ligt hier dus al heel hoog!
Display ads: hierbij adverteer je niet met woorden, maar met beelden. Je visuals verschijnen dan op gelijkaardige websites of op willekeurige websites als mensen eerder vergelijkbare sites hebben bezocht.
Video ads: deze zijn vergelijkbaar met display ads, alleen verschijnt je ad hierbij op YouTube. Je kan het vergelijken met de nieuwe ‘tv-reclames’ tussen afleveringen door. Je kan je advertenties bijvoorbeeld extra goed inzetten door in te spelen op de inhoud van de YouTube-video’s waar je ad in verschijnt.

Social media ads

Via social media (ads) kan je heel efficiënt inzetten op je zichtbaarheid, de naamsbekendheid van je merk/product en het sturen van verkeer naar je website.

Organische posts: hiermee blijf je vooral binnen het bestaande bereik van je social media pagina. Dat is interessant voor bedrijven die producten en diensten aanbieden waarvoor je herhaalaankopen doet (interieuritems, mode, bloemen, food, hobby …).
Advertenties: dit is een versterking van het organische bereik door je aanwezigheid te verhogen OF (en dit doen we het meest) nieuwe mensen te bereiken die interesse hebben in thema’s waar jouw merk/dienst/product mee overeenkomt, om ze kennis te laten maken met je bedrijf. Je wordt getoond aan mensen die misschien nog niet weten dat ze op zoek zijn naar jouw product/dienst: de intentie van de potentiële klant ligt hier dus lager dan bij Search ads in Google, maar dat wil niet zeggen dat het niks waard is! Je creëert vertrouwen, awareness én in sommige gevallen ook gewoon meteen al een fan! Ideaal toch?

Bij dat soort advertenties zijn ook retargetingcampagnes mogelijk, waarbij je mensen die specifieke handelingen hebben uitgevoerd op je website of die gewoon bezocht hebben, opnieuw kan bereiken en een ad kan gaan tonen.

E-mailmarketing

Als je al een klantenbestand hebt met e-mailadressen, is het versturen van digitale nieuwsbrieven een ideale manier om bestaande klanten weer te activeren en naar je website te brengen (zoals social ads vooral interessant zijn voor herhaalaankoop). Heb je nog geen klantenbestand, dan is bijvoorbeeld social media een goede manier om dit klantenbestand op te bouwen. Je kan met een nieuwsbriefsysteem bovendien iedereen persoonlijk aanspreken, wat nog effectiever is. Eindeloze mogelijkheden dus om de deur van jouw website wagenwijd open te zetten!

Heb jij een website, maar komen de aanvragen maar niet binnen? Of wil je juist een nieuwe waarbij we dit als twee vliegen in één klap voor je kunnen regelen? We ontvangen maar al te graag jouw aanvraag hieronder Of bel ons op! Ons webteam én marketingteam hebben er alvast zin in en geven je graag nog meer info over de mogelijkheden.

Wij begeleiden reeds +700 kmo’s met strategie, online marketing & weboplossingen. Ben jij de volgende?

Laten we eens kennis maken