Blog Facebook inzetten als online marketing instrument

Facebook inzetten als online marketing instrument

27 september 2019

Veel bedrijven integreren Facebook als belangrijk marketing instrument om zichtbaar te worden en te blijven voor hun doelgroep. Dit is niet verwonderlijk, dit social media platform is nog steeds het grootste social media platform en hierdoor zéér interessant voor bedrijven. Het is echter wel zo dat Facebook eigenlijk is ingericht voor de particuliere gebruiker en geen advertentieplatform wil zijn voor professionele aanbieders. Je kunt Facebook inzetten als online marketing instrument maar je kunt hier niet alles op inzetten.

Het is een logische stap dat veel bedrijven zich zeer intensief zijn gaan richten op Facebook. Een paar jaar geleden steeg het gebruik van dit social media platform zeer snel en dan hebben bedrijven weinig motivatie nodig om deze kans te benutten. Je bent immers succesvol als je zichtbaar bent op de plekken waar je doelgroep komt. Facebook vormde hierdoor een uitstekende combinatie met de website. Om te voorkomen dat Facebook een reclame platform wordt, is er echter begin 2018 een nieuw algoritme geïntroduceerd. Dit algoritme zorgt ervoor dat er meer posts van bekenden zichtbaar zijn en minder van bedrijven. Hierdoor wordt het dus voor bedrijven lastiger om met organische content op Facebook zichtbaar te zijn voor de doelgroep.

Is de inzet van Facebook nog wel rendabel?

Door de beweging van Facebook naar de particuliere gebruiker, stellen veel bedrijven zich de vraag of het nog wel zinvol is om organische content te plaatsen op Facebook als online marketinginstrument. We kunnen hierop een duidelijk antwoord geven: ja, het kan nog zinvol zijn om te investeren in Facebook, maar alleen als er een duidelijke aandacht is voor de volgende factoren:

  • Zorg voor een relevante en effectieve campagne;
  • Zorg voor een goed opgebouwde en relevante inhoud
  • Zorg voor de benadering van de juiste doelgroep.

De kwaliteit van de organische content van de campagne is erg belangrijk. Daarnaast moet de Facebook campagne een eenheid vormen met de website, maar dit is eigenlijk nooit anders geweest.

Hoe je als bedrijf het beste op kunt vallen op Facebook, en hoe je dit juist niet moet doen.

Er zijn een aantal manieren waardoor je ervoor kunt zorgen dat je zoveel mogelijk zichtbaar bent op Facebook. Een van de belangrijke zaken hierbij is interactie. Facebook heeft aangegeven dat het nieuwe algoritme hier veel nadruk op zal leggen. Oprechte interactie in vorm van likes, reacties en deel acties zullen bepalend zijn voor jouw zichtbaarheid op de nieuws tijdlijn. Dit betekent niets anders dan dat je moet proberen om je doelgroep te prikkelen met je content. Hiervoor zijn wat methodes die niet door Facebook worden gewaardeerd. Het social mediaplatform heeft scansoftware om engagement bait strategie en de clickbait strategie te filteren. Posts die geplaatst worden met de engagement bait strategie zijn voorzien van gerichte verzoeken voor reacties of het taggen van een bekende. Posts met een clickbait strategie hebben een uitnodigende titel waardoor veel mensen het bericht openen maar content zien die helemaal niets met de titel te maken heeft.

Daarnaast zal de scan software van Facebook ook makkelijk woorden als “gratis”, “sale”, “uitverkoop” en “korting” eruit kunnen filteren. Ook dit wordt gezien als een commerciële, zakelijke boodschap en zal ten koste gaan van je kwaliteitsscore, en daarmee ook van je zichtbaarheid. Naast interactie speelt de locatie een steeds belangrijkere rol met betrekking op zichtbaarheid op Facebook. Gebruikers krijgen content te zien van bedrijven die in hun buurt gevestigd zijn. Hiermee krijgen kleinere lokale bedrijven een grotere kans om zichtbaar te zijn. Het is dus belangrijk om de locatie van je bedrijfspagina goed in te stellen en het geotaggen in je berichten goed te verzorgen.

Leadgating als social media strategie

Een social media strategie die tegenwoordig veel gebruikt wordt is leadgating. Leadgating is eigenlijk niet meer dan e-mailadressen verzamelen via je Facebook-pagina. Met lead-gating creëer je als het ware een poort naar je bericht. Om toegang te krijgen tot dat bericht, moet die persoon zijn e-mailadres achterlaten. Zo maak je de inhoud van je post niet alleen exclusiever, maar krijg je er ook een hoop e-mailadressen bij! Leadgating is uitstekend geschikt als je een autoriteit status wilt verwerven. Kennis is een uitstekend middel om met je klanten (fans) te delen. Maak van deze kennis bijvoorbeeld een video of een e-book en je hebt exclusieve content in je bezit. Deze exclusieve content kun je dus nu achter een zogenaamde poort plaatsen. In ruil voor een email-adres krijgen mensen toegang tot jouw exclusieve kennis.

Laten we eens kennis maken

Trends Gazellen 2023 genomineerd
Gemiddelde Facebook score
Gemiddelde Trustlocal score
Gemiddelde Google score