Blog De 7 beïnvloedingsprincipes van Cialdini

De 7 beïnvloedingsprincipes van Cialdini

4 augustus 2020

Wat als we je zouden vertellen dat de je de keuzes van klanten positief kunt beïnvloeden, zonder dat zij dit goed en wel beseffen? Met de 7 principes van hoogleraar Cialdini in het achterhoofd ben je alvast op de goede weg! Wij sommen ze kort voor je op.

  1. Wederkerigheid: Je oogst wat je zaait…

‘Geven om later te krijgen’ is in veel culturen de sociale norm, en voor de ondernemer een strategische zet: bewijs jij je klant een dienst, met een kleine attentie bijvoorbeeld, dan zal deze des te sneller ingaan op jouw voorstel. Zo valt de kracht van een gratis e-book of een informatieve video uitbrengen niet te onderschatten. Het zit namelijk in onze natuur steeds terug te willen geven. Speel je daar subtiel op in, dan dienen klanten zich als vanzelf aan. Een trucje dat zijn vruchten afwerpt!

  1. Schaarste: … maar zaai dun!

Menselijke gretigheid is je beste bondgenoot, en duikt vaak op wanneer een product slechts beperkt in tijd of voorraad beschikbaar is. Potentiële klanten vrezen een buitenkansje mis te lopen en worden aangemoedigd te kopen, zonder de gelegenheid daarover na te denken. Gebruik dit schaarste-effect in je voordeel: presenteer je merk als zeldzaam of exclusief, en het zal meteen een pak meer gewild worden. Enkele uiterst doeltreffende zinnetjes zijn bijvoorbeeld “zolang de voorraad strekt”, “nog maar enkele plaatsen beschikbaar”, enz.

  1. Autoriteit: Vertrouwen uitstralen betekent vertrouwen krijgen

Onderzoek wijst uit dat mensen in zee gaan met mensen die ze vertrouwen, en die een zekere autoriteit en expertise uitstralen. Toon met erkende keurmerken en awards op je website aan dat jij een betrouwbare partij bent, of met de getuigenis van een specialist. Ook zinnetjes als “Wij hielpen al duizenden klanten hun doelen te bereiken” wekken steevast vertrouwen op.  Zo weet jouw doelpubliek onmiddellijk aan het juiste adres te zijn!

  1. Toewijding en consistentie: Dedication is key

Een loyale klant verdien je door diens aandacht geleidelijk op te bouwen en vervolgens vast te houden. Inspireer met toegewijde blogposts, consistente social media berichten, een nieuwsbrief, … en speel met regelmaat in op de verlangens van je doelpubliek. Zegt een klant eenmaal toe, dan is de kans groot dat hij dit in de toekomst ook zal doen, en een trouwe afnemer van jouw merk wordt.

  1. Sympathie: Onderneem met de glimlach

Net zoals een oprechte glimlach iemands dag kan opfleuren, kan ze aanzetten tot de aankoop van jouw product. Vinden mensen je sympathiek en gunnen ze jou het beste, dan zullen ze je graag steunen in je onderneming. Ga je met je bedrijf bijvoorbeeld het sociaal engagement aan en zet je je in voor goede doelen, dan kan het geen kwaad om dit ook werkelijk te laten zien op je website of in je zaak. Een vriendelijke uitstraling doet wonderen voor de aantrekkingskracht van jouw merk, en zit ‘m zelfs in de kleinste details: Een behulpzame service, een persoonlijke website, social media posts die klanten kunnen liken, …

  1. Sociale bevestiging: Laat je doelgroep, je doelgroep verleiden

Je hoort wel eens dat mond-tot-mondreclame de beste reclame is, en dit geldt ook online: niets dat meer inspireert om te kopen dan positieve klantengetuigenissen over jouw product. Zet enthousiaste geschreven reviews, case studies en videotestimonials in de kijker die de meerwaarde van jouw merk bevestigen, en het vertrouwen zal uit onverwachte hoek komen. Je laat je eigen doelgroep namelijk zichzelf overhalen, en wie is er overtuigender dan een tevreden klant?

  1. Eenheid: Kom erbij!

Mensen genieten ervan deel uit te maken van een groep, een verlangen dat je als ondernemer perfect naar jouw voordeel kunt ombuigen. Een handige tool daarvoor zijn bijvoorbeeld uitnodigende slagzinnen, zoals “kom bij de meer dan 800 tevreden klanten die we reeds hielpen”. Betrek de klant en geef hem het gevoel dat hij, door de aankoop van jouw product, deelt in de unieke identiteit achter jouw onderneming. Zo kan een facebookgroep van je merk bijvoorbeeld ook dit eenheidsgevoel uitstralen, en je klant definitief over de streep trekken.

Benieuwd naar meer? Kom een keertje langs bij Creatic, en onze marketeers helpen je deze stappen te zetten op het pad naar succes!

Laten we eens kennis maken

Trends Gazellen 2023 genomineerd
Gemiddelde Facebook score
Gemiddelde Trustlocal score
Gemiddelde Google score