Blog Van een productgerichte naar een relatiegerichte aanpak: hoe zet je de stap?

Van een productgerichte naar een relatiegerichte aanpak: hoe zet je de stap?

27 augustus 2020

Verkopen we een product waarvan we hopen dat de wereld ervoor stormloopt, dan benadrukken we daar vaak de talloze voordelen van. Deze productgerichte aanpak is echter niet altijd de meest vruchtbare om loyale klanten aan te trekken. Wij leggen je beknopt uit waarom.

Bij Creatic raden we aan om de focus niet zozeer te leggen op het product dat je aan de man brengt, maar net op die man zelf. Hoe? Door jouw persoonlijke sterkte(s) als bedrijf te vinden, en deze als troefkaart in te zetten in je relatie met de klant. Want deze relatie, die is cruciaal voor de groei van jouw bedrijf.

Haal je de band met je klant op de juiste manier aan en schenk je deze voldoende aandacht, dan zal dit een enorme toegevoegde waarde voor je merk betekenen. Een gemoedelijke wederzijdse relatie zal potentiële afnemers stimuleren om, zelfs in een verzadigde afzetmarkt, zonder twijfel voor jou te kiezen!

Want de producten die aangeboden worden op de arbeidsmarkt mogen vaak dan wel hetzelfde (als niet identiek) zijn, heeft een bedrijf een unieke ziel en werkwijze, dan zal zijn product dit voor de klant ook hebben. Ondanks dat je aanbod in sé dus niet zozeer hoeft te verschillen van de rest, val je toch op in de massa. En zo maak je wel het verschil!

Verleen je een buitengewoon snelle service? Zet dit dan in de verf. Toon je je als bedrijf bijzonder betrokken met élke klant? Idem ditto! Leeft er in je onderneming een jonge, spontane dynamiek? Je kent onderhand ons advies: communiceer dit volop naar je klant! Een professionele fotoshoot voor je website, social media posts, videogetuigenissen, … zijn alvast optimale middelen om je doelgroep mee aan te spreken.

Het team samen met Dominic

Met kwaliteiten die uniek zijn aan jouw bedrijfsidentiteit, inspireer je moeiteloos. In deze aanpak blijkt oprechtheid dan ook een van de belangrijkste factoren, en kan een zwakte moeiteloos omgezet worden naar een sterkte: je kwetsbaarheden als ondernemer blootgeven, in een open blogpost bijvoorbeeld, zal ervoor zorgen dat klanten niet alleen jouw business-, maar ook je menselijke kant zien, en zich sneller met je merk identificeren.

Deze oprechtheid, die cruciaal is in een relatiegerichte aanpak, kan bovendien ook naar de praktijk vertaald worden: Verdrink je in het werk en haal je die deadline écht niet, breng je klant dan tijdig op de hoogte. Deze zal je persoonlijke aanpak en eerlijkheid appreciëren en zich begripvol opstellen. Hij wordt in jouw drukke schema immers niet vergeten, maar net herinnerd, wat hem gehoord en in goede handen zal doen voelen.

Bouw je, zelfs op korte termijn, een goede relatie op met de klant, dan zal deze een langetermijnrelatie met jouw merk opbouwen, gekenmerkt door sympathie en betrouwbaarheid. Voortaan twijfelt hij geen seconde meer over de juiste keuze: voor jouw product, maar vooral de aangename klantenbeleving daarrond. Til je deze beleving naar een hoger niveau, dan maak je als onderneming écht het verschil en groei je zienderogen!

Benieuwd naar hoe wij jouw bedrijf doen groeien? Kom een keertje langs bij ons voor een persoonlijk gesprek (see what we did there? ) Wij geven je tips & tricks over hoe je jouw relatie met de klant maximaal inzet voor meer succes, maar daar stopt onze kennis en service niet.

Wij stellen namelijk met plezier een doordacht marketingplan op maat van jouw bedrijf op, waarin we strategisch nagaan waarop jij met je onderneming het beste inzet. Inclusief social media, Google, foto, video, weboplossingen, … Het Creatic-team trekt samen met jou je klant over de streep: reik jij ons de hand, dan reiken wij jou een digitale succesformule aan!

Laten we eens kennis maken

Trends Gazellen 2023 genomineerd
Gemiddelde Facebook score
Gemiddelde Trustlocal score
Gemiddelde Google score