Blog De verrijking van transparante organisatie en communicatie binnen je KMO

De verrijking van transparante organisatie en communicatie binnen je KMO

16 september 2020

Bij Creatic hielden we onlangs, naar goede gewoonte, een open result meeting met het hele team. Met al onze resultaten van het afgelopen half jaar bij de hand, en een kraakvers croissantje op ons bord. Zo konden we ons niet alleen een goed beeld vormen van onze prestaties als team, maar ook van waar we het komende half jaar precies naartoe willen. Een transparante aanpak die ook de interne werking van jouw KMO ten goede kan komen.

Want een dergelijke openheid mag binnen de bedrijfswereld dan wel weinig voorkomen, het is een strategie die haar vruchten afwerpt voor de interne werking van je KMO; en dus zeker geen kwaad kan om een keertje toe te passen. Door de cijfers te delen die je binnen een bepaalde termijn wilt halen bijvoorbeeld, en de mijlpalen die je wilt bereiken. Hoe jullie daar allen toe bijdragen, als team, maar ook verantwoordelijk voor zijn en bij baten. Financiële, maar ook non-financiële zaken, zoals strategieën, kritisch opbouwende feedback, etc.

Zo zullen je werknemers appreciëren dat ze in vertrouwen genomen worden, maar ook de intenties achter je acties beter begrijpen. En hun individuele expertise nog doelgerichter inzetten naargelang hun bijdrage aan het eindresultaat. Zodat iedereen soepel op elkaar is ingespeeld en als één geheel denkt, voelt en handelt. Met een gemeenschappelijk doel dat jij creëert, in een open cultuur van vertrouwen en ondersteuning. En met de gedeelde motivatie jullie bedrijf samen naar een hoger niveau te tillen.

Let wel: als KMO is het normaal om samen je succesverhalen te vieren, maar minstens even belangrijk om ook bij ontevreden klanten je team op de hoogte te brengen. Zodat dit zich betrokken voelt, en inspiratie kan halen uit de manier waarop jij als zaakvoerder met probleemsituaties omgaat. Om vervolgens aan jou een voorbeeld te nemen, om het de volgende keer samen beter te doen. Vraag na zo’n meeting dus zeker of je werknemers nog met bezorgdheden zitten, vragen hebben, …

Transparantie staat immers allesbehalve gelijk aan een goednieuwsshow, en is bovendien zowel op de goede als de kwade dagen een meerwaarde voor je KMO. Want door je dilemma’s, twijfels en hindernissen kenbaar te maken aan je werknemers, zet je de deur open voor zij die met je meedenken. En zo kan er, vanuit onverwachte hoek, wel eens een innovatieve perspectief uit de bus vallen, dat je nieuwe en bruikbare oplossingen biedt.

Een dergelijke strategie kost dan wel tijd die de gemiddelde ondernemer misschien niet zomaar kan of wil vrijmaken, ze betekent een duurzame investering in de bedrijfscultuur. Want alleen door zelf transparant te zijn over hoe de kaarten geschud liggen, kun je als werkgever ook de uiterste betrokkenheid vragen van je team. Transparantie en betrokkenheid liggen met andere woorden in elkaars verlengde, en vormen een succesvolle formule voor een vlot draaiende onderneming.

Plan dus die resultatenmeeting in, en evalueer met je team een keertje je voorlopige trajectresultaten of je concrete ambities. Deel het wanneer jullie goed bezig zijn, maar evengoed wanneer er je iets dwarszit of je ergens je twijfels bij hebt. Want door een communicatieve en open sfeer te bevorderen waarin je werknemers bij jou en bij elkaar terecht kunnen, zal je inspireren tot een nieuwe, vooruitstrevende dynamiek achter de schermen van je KMO.

Wil ook jij van je KMO een succesverhaal maken? Kom een keertje vrijblijvend bij ons langs op kantoor, en wij zitten graag persoonlijk met jou samen om de mogelijkheden te overlopen. Ons team van creatieve koppen en vakfanaten leert jou en je onderneming graag kennen, en helpt jullie groeien!

Laten we eens kennis maken

Trends Gazellen 2023 genomineerd
Gemiddelde Facebook score
Gemiddelde Trustlocal score
Gemiddelde Google score