Blog Wat je wel en juist niet moet doen als je online gaat adverteren

Wat je wel en juist niet moet doen als je online gaat adverteren

27 september 2019

Als je snel onder de aandacht van je doelgroep wilt komen, is online adverteren een goede optie. Online adverteren kan een enorm effectieve traffic generator zijn. Hier hangt vanzelfsprekend wel een prijskaartje aan maar je bent wel verzekerd dat je website op een goed zichtbare plaats komt te staan. Daarnaast kun je de kosten voor het online adverteren zelf in de hand houden. Een ander groot voordeel van online adverteren is dat je potentiële klanten gericht naar je website kunt halen. Dit doe je doordat je met specifieke zoekwoorden op een online platform naar keuze kunt adverteren.

Dit klinkt allemaal relatief eenvoudig, zoals het nu beschreven wordt lijkt online adverteren de perfect passende sleutel voor succes. Helaas is adverteren niet de oplossing voor alles. Online adverteren is een perfect middel om op korte termijn resultaten te halen maar op lange termijn zal je als bedrijf ook in de content van je website zelf moeten investeren.

Als je ervoor kiest om online te adverteren moet je oppassen dat je niet in de valkuilen stapt waar veel mensen instappen. Om dit te voorkomen raden we je aan deze blog te lezen en te leren wel, maar ook wat je juist niet moet doen als je online gaat adverteren.

De opzet van het online adverteren

Er zijn veel mogelijkheden om onder de aandacht te komen van je doelgroep. Eén van deze mogelijkheden is door online te gaan adverteren. Zoals aangegeven is dit een mogelijkheid om binnen kort tijdsbestek onder de aandacht te komen van je doelgroep. Er zijn diverse mogelijkheden om online te adverteren. Denk aan onder andere:

  • Google Adwords;
  • Bing Ads;
  • Facebook advertising;
  • LinkedIn Ads;
  • YouTube adverteren;
  • Twitter adverteren;
  • Google Shopping;
  • Gmail Sponsored Promotions;
  • Google Display Netwerk.

Met betrekking tot de werkwijze hebben deze mogelijkheden veel overeenkomsten. Voor het bepalen van de prijs om een advertentie te plaatsen kun je kiezen uit diverse constructies. Je kunt kiezen uit de kosten per klik (CPC), kosten per een vastgestelde hoeveelheid weergaven (CPM) of kosten per actie (CPA). In ruil voor de vergoeding staan de advertenties op goed zichtbare (en relevante) plaatsen. Als er echter meerdere geïnteresseerden zijn die met een specifiek zoekwoord gebruik willen maken van hetzelfde online platform, treedt het ‘veilingmodel’ in werking. Dit houdt in dat de hoogste bieder, de beste (meest in het oog springende) plek op het scherm toegewezen krijgt. Om te voorkomen dat je hierdoor veel geld verliest is het van belang om goed na te denken over wat je wel én juist niet moet doen als je online gaat adverteren.

Wat je wel én juist niet moet doen als je online gaat adverteren

De diverse online platforms geven je de optie om binnen enkele stappen, op eenvoudige wijze, een advertentie te creëren. Dit kan je doen, maar dan heb je geen inspraak op de kost of je strategie. Deze zorgvuldig uitgedachte strategie zal jouw kans op succes zeker vergroten. Bepaal je strategie op basis van je aanbod, de wensen van je doelgroep en hetgeen je concurrentie doet. Snel werken is in dit geval dus niet altijd effectief. Je zult meer rendement halen als je overwogen keuzes maakt.

Als je deze keuzes gemaakt hebt en je online advertenties geplaatst hebt, kun je niet achterover leunen en wachten tot de klanten zich bij je komen melden. Ook dit is een veelgemaakte fout. Je zult je campagne moeten optimaliseren op basis van je behaalde resultaten en de bewegingen die zowel je doelgroep als je concurrentie maakt. Als de markt niet stil staat, moet jij dat zeker ook niet doen als ondernemer. Breng hiervoor de concrete cijfers van je campagne in kaart op basis van objectieve data. Met behulp van historische gegevens kun je immers een toekomstige campagne optimaliseren. Dit is uitstekend mogelijk door de data van je advertentie te koppelen aan Google Analytics.

Vanzelfsprekend heb je als doelstelling om zoveel mogelijk rendement halen uit je online advertentie. Het is hierbij wel van belang dat je het ‘veilingmodel’ van de online platforms goed begrijpt. Veel mensen vergissen zich hierin. De online platforms zien het beschikbaar stellen van advertentieruimte als hun voornaamste verdienmodel. Zij willen zoveel mogelijk verdienen aan de adverteerders. Dat moet je zeker in je achterhoofd houden. Een prijs per klik constructie bestaat bijvoorbeeld uit meerdere variabelen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar CPC maar ook naar de kwaliteit van de advertentie en het doorklikpercentage (het aantal verwachte klikken). Zo kan het zijn dat een concurrent die een lager bedrag biedt per klik wel een betere plek op het scherm krijgt op basis van een hoger doorklikpercentage. Deze combinatie levert immers meer op voor het online platform!

Tot slot is het goed om de inhoud van de content te benoemen in dit rijtje. Je kunt een fantastische strategie bedenken, je kunt je advertentie tot in de perfectie optimaliseren en een mooie rendabele prijs bieden op het online platform, maar als de content niet relevant is heeft dit géén waarde. Op dat moment kost de inzet van online advertenties alleen maar geld. Veel ondernemers maken de fout om de homepage te gebruiken als landingspagina voor alle zoekwoorden. Deze keuze is vaak té algemeen en niet gericht op de betreffende zoekwoorden die gebruikt worden. Hierdoor zal de klant niet direct een passende aansluiting vinden op de advertentie en wellicht in een digitaal “doolhof” terecht komen. Een bijkomend gevolg is dat het resultaat minder goed meetbaar is maar ook dat het uiteindelijke rendement veel lager zal zijn. Je kunt er veel beter voor kiezen om een landingspagina te ontwikkelen voor ieder zoekwoord of iedere groep zoekwoorden. Dit kost wellicht wel wat meer tijd maar zal uiteindelijk veel meer opleveren, en daar is het allemaal om te doen bij de inzet van online advertenties.

Wij begeleiden reeds +700 kmo’s met strategie, online marketing & weboplossingen. Ben jij de volgende?

Laten we eens kennis maken