Blog Transparant met je klant, communiceren met je consument: de voordelen

Transparant met je klant, communiceren met je consument: de voordelen

15 oktober 2020

Tegenwoordig kunnen we ons amper nog een wereld zonder Facebook, Instagram of Snapchat inbeelden. Haast iedereen maakt lustig gebruik van sociale media om zijn leven te delen met de buitenwereld: een aanpak die ook voor KMO’s profijtelijk blijkt. Want deze transparante en communicatieve strategie bevordert niet alleen de interne werking van je KMO (waarover meer in dit blogbericht), ze is ook de ideale manier om klanten voor je te winnen – en te behouden.

Want vooraleer mensen geneigd zijn een bepaald product of een zekere dienst aan te kopen, willen ze vaak voldoende geïnformeerd zijn. Over de oorsprong en werking daarachter, en of het wel werkelijk de moeite waard is om in te investeren. Dat leidt men vandaag de dag moeiteloos af uit je socialemediakanalen en de populariteit daarvan (denk bijvoorbeeld aan het domino-effect van veel volgers). Je hebt er als KMO dus alle baat bij om tijd en moeite te investeren in een strategisch opgebouwd social media profiel, waarop je aantrekkelijke en transparante content post.

Content met een open en oprechte uitstraling, die niet alleen jouw speciale touch communiceert, maar klanten ook het gevoel geeft dat ze je merk kunnen vertrouwen. Een foto van een mastermindsessie of check-in met het hele team bijvoorbeeld, waarmee je aangeeft dat je als bedrijf ook kwetsbaar kunt zijn, en doelbewust aan de weg blijft timmeren. Of een filmpje met een welgemeende, positieve klantengetuigenis, die anderen op organische wijze overtuigt om voor jou te kiezen. En zo gaat de bal aan het rollen. 

Ook behind-the-scenes van strategische foto- of videoshoots doen het altijd bijzonder goed. Maak indien mogelijk bijvoorbeeld enkele live filmfragmentjes met je smartphone van de verschillende fases van de shoot (styling, haar & make-up, de shoot zelf, het welverdiende drankje nadien, …) en post deze doorheen de dag. Zo zal je consument zich betrokken voelen en deze spannende gebeurtenis van dichtbij mee kunnen beleven. Om vervolgens niet alleen digitaal, maar ook in realiteit deel te willen uitmaken van dit verhaal: merkbeleving at its finest.

Eerder spraken we al over het positieve effect dat een relatiegerichte aanpak kan teweegbrengen; net zoals je, door op het emotionele aspect in te spelen, klanten doeltreffender overtuigt. Het is dus niet verwonderlijk dat deze transparantie waar we het over hebben idealiter niet alleen werkgerelateerde, maar ook persoonlijkere content betreft. Wissel berichten over je geboekte resultaten en werkzaamheden dus op tijd en stond af met wat meer relaxte, off-duty beelden van achter de schermen. Om klanten écht te verleiden met de authenticiteit die er in je merk schuilgaat.

Deel bijvoorbeeld een grappige foto van tijdens de lunchpauze, waarmee je toont dat er in je KMO gewerkt, maar ook ontspannen wordt in een gemoedelijke en collegiale, aanstekelijke sfeer. Iets wat je doelpubliek graag zal zien, en alleen maar aanmoedigt tot kopen. Of door te delen dat jullie samen een dagje aan jullie bedrijfscultuur aan het werken zijn bijvoorbeeld, met een tof snapshot van een teambuildingactiviteit. Zo houd je je consument er op een subtiele en entertainende manier van op de hoogte dat je er doelbewust naar streeft hem nòg beter van dienst te zijn.

Bovendien geef je niet alleen klanten een stimulerend kijkje in de coulissen van jouw bedrijf, je gunt jezelf ook een blik op wat zìj werkelijk van jou vinden. Want een actief en transparant social media profiel, inspireert klanten om op hun beurt transparant te zijn. Met comments en reacties op jouw content (denk maar aan een ‘like’ of een emoji) bijvoorbeeld, over wat ze van je merk vinden, hoe ze bij jou terecht gekomen zijn, of ze je zouden aanraden, … Zo ga je een interactieve en open communicatie met je doelgroep aan, en dat is helemaal niet slecht.

Want niet alleen zullen andere potentiële klanten deze openbare dialoog kunnen waarnemen en hierdoor geïnspireerd raken; je vergaart als zaakvoerder ook cruciale informatie over wat jouw doelpubliek precies hoopt te vinden in jouw product of dienst. Je krijgt met andere woorden een doeltreffende manier aangereikt om nòg beter op de noden van de klant in te spelen: een tool van onschatbare waarde voor de groei en het succes van jouw KMO.

Wil ook jij aan de slag met een strategisch opgebouwd socialemediaprofiel om bestaande en nieuwe klanten te overtuigen, maar weet je niet precies waar te beginnen? Maak nu een vrijblijvende afspraak bij ons op kantoor in Pelt. Van een aantrekkelijke branding tot een doordacht marketingplan voor je KMO: ons gedreven en creatief team helpt je graag met het waarmaken van je ambities.

Laten we eens kennis maken

Trends Gazellen 2023 genomineerd
Gemiddelde Facebook score
Gemiddelde Trustlocal score
Gemiddelde Google score