Blog Tot welke action leidt jouw call

Tot welke action leidt jouw call

27 september 2019

Je website kun je op diverse manieren gebruiken. Het is een online platform dat ook gezien kan worden als jouw digitale visitekaartje. Je website zegt immers iets over jou en de boodschap die je wilt overbrengen. Dit kan heel informatief zijn voor een organisatie die alleen maar kennis wil overdragen of een boodschap wil overbrengen, maar in veel gevallen heeft de website de doelstelling om een bezoeker tot iets aan te zetten, een call to action dus. Voor een bedrijf kan dit dus zeker een aanbod zijn van een product of dienst.

Het belang

Hoewel er inmiddels ook veel andere platformen zijn, is de website een steeds belangrijker onderdeel voor een bedrijf. Een goede verzorging van de website, zowel het zichtbare als het onzichtbare gedeelte, heeft grote invloed op het succes van het bedrijf. Deze moet dan ook wel tot in detail verzorgd zijn. Met letterlijk één enkele knop kun je succesvol zijn of het succes mislopen. Een van de eigenschappen van een succesvolle website is dat deze goed converteert, dat je bezoeker dus de actie uitvoert die je vooraf hebt vastgesteld als doelstelling. Dit kan zijn dat de bezoeker zich graag laat inschrijven voor een nieuwsbrief (en hiervoor zijn e-mailadres achterlaat), het kan ook zijn dat deze persoon direct overgaat tot een bestelling of contact met je opneemt. Wat je doelstelling ook is, om een website goed te laten converteren moet je heel duidelijk zijn naar je bezoeker wat je graag van hem verlangt. Je hebt immers niet de mogelijkheid om te reageren op non verbale signalen van je gebruiker, dus je moet hiervoor de kracht van je website gebruiken. Hiervoor is je call-to-action knop enorm belangrijk.

Wat is een call to action?

Met een call-to-action (CTA) roep je je website bezoeker op om tot actie over te gaan. Dit is dus die aankoop, het maken van een afspraak, meer informatie krijgen of het inschrijven voor die nieuwsbrief. Hiervoor kun je één of meer knoppen op de website plaatsen waarmee je de bezoeker hiervoor uitnodigt. Een goede call-to-action is dus bepalend voor het succes van je website (dus in veel gevallen ook voor het succes je bedrijf)! Als jouw bezoeker deze knop indrukt, heeft deze persoon voor het grootste gedeelte al een keuze gemaakt. Aan jou om deze persoon duidelijk de weg te wijzen, een klant die moet zoeken om tot een actie bij jou te kunnen (of mogen) overgaan vertrekt vaak snel. Een call to action moet dus duidelijk zijn en vooral goed verzorgt.

Het is verbazingwekkend hoe vaak dit niet in orde is bij heel veel websites. Zoals je uit de tekst hierboven zult begrijpen is dit wel een gemiste kans. Laten we voor een duidelijk voorbeeld even een stap maken naar een fysieke winkel. Stel een klant wil overgaan tot een aankoop in deze winkel en zoekt naar de kassa. Er hangt een bordje in de winkel dat aangeeft waar de kassa is. De klant volgt deze aanwijzing vanzelfsprekend en komt in het magazijn uit. Denk je dat de klant blijft zoeken om te mogen kopen? Dit klinkt als een raar voorbeeld maar op websites komen dit soort gevallen echt voor.

Een van de belangrijkste eisen aan een call-to-action is duidelijkheid. Als iemand klikt op een link of een knop, moet je op dat moment al weten wat er staat te gebeuren. Iemand die een knop indrukt met de titel “bestel nu”, moet ook daadwerkelijk op een bestelformulier terecht komen en niet bij een andere productrange. Iemand die vraagt om “meer informatie” moet ook daadwerkelijk meer informatie krijgen over wat hij of zij zoekt. Een call-to-action is dan ook een belangrijk onderdeel van de klantbeleving op jouw website.

Wat is een goede call-to-action?

Een goede call to action moet jouw bezoeker ‘triggeren’ om iets te doen. Het is een stap waarmee je dus dichter bij je doel komt (vaak is dit doel dan ook geld verdienen). Door de call-to-actions goed te gebruiken zorg je dus dat een bezoeker je website niet zomaar verlaat. Een goede call to action is goed vindbaar en laat een bezoeker nooit zoeken. Veel websites hebben ook meerdere CTA knoppen. Zorg ervoor dat deze ‘button’ wel in de kleurstelling van je website past en gebruik de juiste kleur. Veel kleuren hebben immers een betekenis en kan de mindset van je bezoeker beïnvloeden. Let hierbij op dat de call-to-action ook weer niet te veel opvalt, je moet immers eerst je bezoeker overtuigen van je meerwaarde voordat deze overgaat tot jouw gewenste actie.

Om je gebruiker niet onnodig te laten zoeken is de juiste plaats van een call-to-action van groot belang. Zorg dat de bezoeker hier niet voor hoeft te scrollen en dat deze knop direct onder het aanbod staat. Daarnaast is de (korte) tekst die je op de knop vermeld erg belangrijk. Je kunt hiermee twee kanten op. Het is een optie om je bezoeker nieuwsgierig maken naar meer informatie met teksten als “lees hier meer over”. of “7 tips voor…”. Let hierbij overigens op dat je jouw bezoeker niet blijft bestoken met informatie als deze al een keuze voor je gemaakt heeft, dat werkt vaak tegenovergesteld.

Mocht je echter met een call-to-action juist de bezoeker willen laten overgaan tot een aankoop is het verstandig om de bezoeker dus duidelijk de weg te wijzen in het verkoopproces (en niet het magazijn in te sturen). Hoe belangrijk een call-to-action ook is, let op de uitvoering en het design van je website. Het is slechts een onderdeel van je website. Hoewel je graag hebt dat jouw bezoeker deze knop indrukt zal je met je website de klant hiertoe eerst moeten verleiden. Pas in dit kader op met het teveel benadrukken van de call-to-action knop met pijltjes en andere creatieve design mogelijkheden. Je kunt snel opdringerig overkomen en ook dat heeft het tegenovergestelde effect.

Als je goed nadenkt over je call-to-action knoppen kunnen deze knoppen van grote waarde zijn voor je succes, maar let op. ze kunnen ook je bezoeker wegjagen en dat laatste is nu net niet de bedoeling.

Laten we eens kennis maken

Trends Gazellen 2023 genomineerd
Gemiddelde Facebook score
Gemiddelde Trustlocal score
Gemiddelde Google score