Blog Onze tips voor een veilig wachtwoord

Onze tips voor een veilig wachtwoord

4 mei 2023

Vandaag is het Wereld Wachtwoorddag, een dag waarop we bij Creatic extra aandacht besteden aan het belang van een veilig wachtwoord. Dit is namelijk van essentieel belang om jouw persoonlijke gegevens en informatie te beschermen tegen onbevoegde toegang. Daarom hebben we enkele handige tips op een rijtje gezet. Door deze tips te volgen, kan je direct aan de slag met het verbeteren van jouw online veiligheid.

Tips voor het kiezen van een veilig wachtwoord

Het is enorm belangrijk om een veilig wachtwoord te kiezen. Maar wat maakt een wachtwoord nu precies veilig? Hier zijn enkele tips:

  • Kies geen voor de hand liggende wachtwoorden, zoals de namen van jouw huisdieren of kinderen, jouw hobby’s of interesses, of veelvoorkomende combinaties zoals het gebruik van “1234” of een uitroepteken als speciaal teken.
  • Kies willekeurige combinaties van hoofdletters, kleine letters, getallen en speciale tekens.
  • Maak je wachtwoord minimaal 8 karakters lang, maar bij voorkeur 10 of meer.
  • Gebruik een password manager zoals LastPass om al je wachtwoorden op te slaan. Je wachtwoord noteren in je notitiesapp of opschrijven op papier is niet veilig!
  • Gebruik elk wachtwoord slechts één keer, zodat hackers geen toegang krijgen tot meerdere applicaties en websites, mocht jouw wachtwoord toch worden gekraakt.
  • Gebruik waar mogelijk een tweestapsverificatie.
  • Verander je wachtwoord om de 2 à 3 maanden.

Verstuur nooit wachtwoorden per e-mail

We willen benadrukken dat het versturen van wachtwoorden per e-mail nooit veilig is. E-mails worden namelijk niet versleuteld wanneer ze worden verzonden van de ene naar de andere server, en het e-mailaccount van de ontvanger kan worden gehackt. Daarom maken we, als je ons een wachtwoord moet bezorgen of als wij jou een wachtwoord moeten bezorgen, altijd gebruik van een beveiligde tool die speciaal is ontworpen door onze ontwikkelaar Gert. Deze tool zorgt ervoor dat het wachtwoord slechts eenmalig te raadplegen is en dat het nadien niet meer kan worden teruggevonden door hackers of andere kwaadwillenden.

Met het toenemende gebruik van online diensten, wordt het steeds belangrijker om jouw persoonlijke gegevens en informatie te beschermen tegen onbevoegde toegang door het gebruik van een veilig wachtwoord. Maak gebruik van onze tips om een sterk wachtwoord te kiezen. Echter, het kiezen van een sterk wachtwoord is slechts het begin van het veilig houden van jouw online accounts. Blijf alert en wees altijd voorzichtig bij het delen van jouw persoonlijke informatie online.

Laten we eens kennis maken

Trends Gazellen 2023 genomineerd
Gemiddelde Facebook score
Gemiddelde Trustlocal score
Gemiddelde Google score