Blog Onze 8 tips voor een geslaagde fotoshoot

Onze 8 tips voor een geslaagde fotoshoot

2 juni 2022

Je hebt maar één kans om een eerste indruk te maken. Dat geldt ook voor de website van jouw onderneming. Met professionele en authentieke foto’s van jouw bedrijf en je medewerkers is de kans veel groter dat potentiële klanten contact met je opnemen dan wanneer je met stockfoto’s werkt. Maar een fotograaf doorheen je zaak sturen, dat is wel eventjes spannend natuurlijk. Wij geven 8 tips waarmee je het maximale uit jouw fotoshoot kan halen.

  1. Preparation is key. Daarom begint een strategische fotoshoot bij ons nog vóór we zelfs ons kantoor verlaten, namelijk bij het opmaken van een inspirerend moodboard. Welke sfeer wil je in je foto’s brengen? Wil je de klantvriendelijkheid van je bedrijf in de kijker zetten, de uitstekende teamcultuur of het geoliede productieproces?
  2. In een volgende stap vertalen we dit moodboard naar een uitgebreide shortlist. We destilleren onze ideeën tot concrete beelden: wil je enkele shots van een personeelsvergadering, van een meeting met een klant, van vriendelijke ontvangst bij het binnenkomen, van je product of je personeel aan het werk, …?
  3. Nadat we hebben bepaald welke visuals absoluut niet mogen ontbreken, sommen we per beeld op wie, wat en welke locatie we daarvoor nodig hebben. Zo blijft alles overzichtelijk en kun jij (met de nodige satisfaction) afvinken welke zaken al in orde zijn en wat je nog moet regelen.
  4. Wil je je werknemers of enkele klanten laten figureren? Vergeet hen niet tijdig op te trommelen en enkele dagen ervoor nog een herinnering te sturen. Heb je bovendien een specifieke stijl of een kleurenpalet in gedachten? Verzoek dan vriendelijk om daar bij de kledingkeuze rekening mee te houden, zodat het totaalplaatje klopt.
  5. Wordt er in je bedrijf, winkel, magazijn of werkplaats geshoot? Denk vooruit en richt je zaak op voorhand mooi in. Zo staat alles netjes op zijn plaats wanneer de fotograaf aankomt en verspil je geen kostbare tijd (en dus budget) aan het eindeloos herschikken van je props, producten of meubelen.
  6. In dezelfde lijn raden we aan niet enkel je medewerkers of product in beeld te brengen, maar ook je bedrijfsinterieur en logo. De aanblik van een kleurrijke winkel, kraaknette werkplaats, gezellig restaurant of stijlvol kapsalon speelt nl. een grote rol in het overtuigen van potentiële klanten. En heb je een herkenbare gevel of bedrukte bedrijfswagen? Dan mag ook die in the picture!
  7. Verleen je met je kmo een bepaalde dienst of verkoop je een product? Vergeet dan zeker niet detailfoto’s van de eindresultaten of van je aanbod te maken. Kunnen klanten van dichtbij de kwaliteit van je product zien, dan boezemt dit immers onmiddellijk vertrouwen in en is de kans groter dat ze voor jouw vakmanschap kiezen.
  8. In een lijst met tips over een fotoshoot kan de gdpr uiteraard niet ontbreken. Je zal het maar voor hebben dat je over een prachtige reeks foto’s beschikt, maar dat je figuranten plots laten weten dat je hun foto niet mag gebruiken. Ook hier is preparation weer key: leg op voorhand aan iedereen die meewerkt aan de shoot uit waarvoor je de foto’s wil gebruiken en vraag indien nodig de expliciete toestemming voor het gebruik. Zo kom je na de shoot niet voor onaangename verrassingen te staan.

Intussen zul je al wel gemerkt hebben dat we bij Creatic bij voorkeur niet met stockfoto’s werken voor onze websites. Dergelijke foto’s kunnen dan wel bruikbaar zijn, vaak dekken ze amper de lading van wat jij precies aanbiedt en ogen ze niet half zo aanstekelijk als persoonlijke foto’s.

Met een fotoshoot daarentegen slagen we erin om datgene vast te leggen wat jouw kmo uniek maakt, en laat dat net zijn wat klanten aantrekt. Wij zweren dan ook bij professionele foto’s en organiseren met plezier een shoot die jouw website naar een hoger niveau tilt. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak over de mogelijkheden. Nog vragen? Shoot!

Laten we eens kennis maken

Trends Gazellen 2023 genomineerd
Gemiddelde Facebook score
Gemiddelde Trustlocal score
Gemiddelde Google score