Blog Maakt jouw onderneming het verschil in woelige tijden?

Maakt jouw onderneming het verschil in woelige tijden?

21 maart 2022

Never waste a good crisis. In economisch onzekere tijden is het meer dan ooit het devies voor elke ondernemer. Wij geven graag enkele tips om de uitdagingen van vandaag om te buigen in opportuniteiten.

Kanarie in de koolmijn

Slinkende voorraden, exploderende prijzen van energie en grondstoffen en hamstergedrag bij consumenten: het zijn signalen die gelden als kanarie in de koolmijn voor economisch woelige tijden. Hoe kan het ook anders na de Brexit, de coronapandemie, een vastgelopen schip in het Suezkanaal en sinds enkele weken ook nog een oorlog op het Europese vasteland.
De verstoring van de markt is immens, met enerzijds ondernemers die hun klanten steeds moeilijker kunnen servicen en anderzijds consumenten die hun verbruiksgedrag aanpassen. Het kan misschien vreemd klinken, maar als ondernemer is deze periode dé kans om het verschil te maken.

Darwin, Kodak en Nokia

Charles Darwin zei ooit: “It is not the strongest of the species that survives, not the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.” Vrij vertaald: het is niet de sterkste van een soort die overleeft en ook niet de intelligentste. Het is degene die zich het best aanpast aan veranderende omstandigheden.
De geschiedenis heeft Darwin gelijk gegeven.
Misschien ken je het verhaal van Kodak. Een ingenieur van het bedrijf kwam reeds in 1975 met een digitale camera op de proppen. Het management van Kodak veegde het initiatief onder de mat, uit vrees dat er geen analoge filmrolletjes meer verkocht zouden worden. In 2012 ging Kodak uiteindelijk failliet.
Nog recenter is het voorbeeld van Nokia, dat de smartphonerevolutie helemaal aan zich voorbij liet gaan uit vrees dat de gebruikers zouden afhaken op de software. Nokia is er nooit meer in geslaagd om op de voorbijrazende trein van de smartphonetechnologie te springen.

Economische veerkracht

Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 zagen we een enorme veerkracht bij ondernemers en handelaars op elk niveau. Velen onder hen pasten zich razendsnel aan de nieuwe omstandigheden aan: fitnesscentra organiseerden hun workshops online, horecazaken zetten volop in op afhalen en bezorgen en tal van handelaars schakelden snel over naar een webshop. Op dat moment was het misschien een overlevingsstrategie, maar achteraf blijken het net die ondernemers te zijn die de kans hebben gegrepen om hun businessmodel te vernieuwen en nieuwe markten aan te boren. En dat met blijvend resultaat, ook na de pandemie.

Zorg dat jij de eerste bent!

Waar het probleem tijdens de coronapandemie vaak was dat winkels grote voorraden hadden maar gesloten moesten blijven, zijn de winkels vandaag wel open maar beginnen de voorraden en toeleveringen te slinken. Maar ook die situatie biedt opportuniteiten. Uiteraard zorgt de huidige toestand voor druk en stress, maar in plaats van te focussen op wat niet kan, probeer je best te focussen op wat wél kan en daarrond een verdienmodel te ontwikkelen. Als jouw businessmodel onder druk staat, staat dat van je concurrent die hetzelfde aanbiedt ook onder druk. Consumenten zullen bijgevolg hun gedrag noodgedwongen aanpassen. Jij kan je onderscheiden van je concurrenten door in het gat te duiken, je aanbod aan te passen en de eerste te zijn die het beste alternatief aanbiedt aan je klanten.

Creatic is jouw partner in de nieuwe markt

Ben jij van plan om je business bij te sturen of zelfs volledig te herdenken? Zorg dan dat je klanten of je nieuwe potentiële klanten als eerste op de hoogte zijn.
Bij Creatic zetten we digitale tools in om trends en online zoekgedrag van consumenten in kaart te brengen. Zo kunnen we onze klanten steeds strategisch adviseren over wat online de beste aanpak is. Met een gerichte aanpak kan je online snel nieuwe producten in de markt zetten en kijken of een bepaald product aanslaat bij potentiële consumenten.
Wij helpen je graag om de online markt te verkennen en vervolgens te bestormen.

Laten we eens kennis maken

Trends Gazellen 2023 genomineerd
Gemiddelde Facebook score
Gemiddelde Trustlocal score
Gemiddelde Google score