Blog Laat je bezoeker daadwerkelijk landen op je landingspagina’s

Laat je bezoeker daadwerkelijk landen op je landingspagina’s

27 september 2019

De titel van deze blog klinkt enorm logisch, maar in de praktijk valt dit vaak anders uit. In de meeste gevallen is ons enthousiasme de oorzaak hiervan. We zijn trots op wat we te vertellen hebben en willen dat zoveel mogelijk delen. Helaas heeft dat laatste nu net het tegenovergestelde effect. Maak jij goed gebruik van je landingspagina’s? In dit artikel zul je ontdekken wat je moet doen om te zorgen dat meer bezoekers daadwerkelijk op je pagina landen en niet doorvliegen of een doorstart maken.

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is de pagina waarop een gebruiker uitkomt na het klikken op een advertentie, via de zoekresultaten pagina van de zoekmachine of via social media kanalen. Je bezoeker landt hier dus op je website. Een bezoeker zal bijna nooit direct op deze pagina komen door de URL in de zoekbalk in te geven. Veel mensen denken dat de bezoeker altijd eerst op de homepage terecht komt, maar dat is zeker dus niet altijd het geval. De homepage is de pagina die als eerste gevonden zal worden als er een bedrijfsnaam bekend is, en niet een specifiek aanbod. Een landingspagina is vaak de eerste pagina die gevonden wordt als er gezocht wordt naar een gerichte invulling van een zoekvraag in de vorm van een product, dienst of informatie. Je kunt hieruit concluderen dat je door middel van het inzetten van gerichte zoekwoorden, de aandacht kunt vestigen op deze landingspagina. Daarom is dit zeer interessant om een landingspagina te gebruiken bij je advertentiecampagne (SEA), voor de organische zoekresultaten (SEO) of bij social media zoals Facebook campagnes. Je kunt met een landingspagina uitstekend een specifieke aanbieding promoten. Als je ervoor zorgt dat de landingspagina die je inzet bij een Google Adwords campagne ook goed gevonden wordt in de organische zoekresultaten, heb je er zelfs dubbel effect van. Een link vanuit je sitemap naar de je landingspagina’s kan hierbij ook goed werken. Dan kan je bezoeker ook op die manier je pagina bereiken.

Converterende landingspagina’s

Om een landingspagina te laten converteren (zorgen dat de bezoeker de actie zal uitvoeren die jij voor ogen hebt), is het belangrijk om jouw gast hier volledig op te laten focussen. Zoals hierboven al aangegeven, is het erg verleidelijk om jouw expertise op meerdere fronten te delen en je bezoeker met een doolhof aan interne links over je hele website te sturen. Zoals je zult begrijpen, zal je bezoeker hierdoor erg snel afgeleid raken en hierdoor juist verder van de gewenste actie komen in plaats van dichterbij.

De landingspagina is dus een belangrijke factor in het beslissingsproces van jouw bezoeker. Je moet dus zorgen voor zo min mogelijk ruis op de lijn, en geen andere opties meer aanbieden. Natuurlijk zal de bezoeker even naar de “over ons” pagina kijken om beter kennis te maken met jouw bedrijf, en even uit nieuwsgierigheid langs je homepage gaan, maar dit brengt de bezoeker (als het goed is) alleen maar dichter bij de beslissingsfase. De bezoeker zal steeds weer snel terug gaan naar de landingspagina om te bepalen of jouw aanbod aan het verwachtingspatroon voldoet.

Dat verwachtingspatroon is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Als jij een bezoeker met een inspirerende titel naar je landingspagina hebt “gelokt”, moet je deze pagina voorzien van informatie die een bezoeker verwacht te vinden. Hierbij is de juiste content (wervend of informatief) van zeer groot belang. Als dit niet het geval is, is de samenhang van zoekwoorden met je content vaak niet goed. Dit geeft ook het belang aan van de keuze van je keywords. Het is een veel betere keuze om meerdere landingspagina’s in te zetten op verschillende keywords, dan een landingspagina te gebruiken met een grote variatie aan keywords. Je kunt dus beter diep op één specifiek onderwerp ingaan, dan breed over meerdere onderwerpen. Als je veel aanbiedt op een landingspagina, bied je eigenlijk niets (specifieks) aan en verliest de landingspagina belangrijke waarde. Naast je titel is het gebruik van ongeveer drie of vier zeer gerelateerde keywords een goede keuze. Je zult merken dat dit ook veel meer effect heeft op een goede vindbaarheid in de zoekmachine.

Maak van je bezoeker geen spoorzoeker

Je doelstelling voor het gebruik van landingspagina’s is heel belangrijk. Je kunt hierbij denken aan het maken van een afspraak, het aanschaffen van je product of dienst, het inschrijven voor je nieuwsbrief, het liken en volgen op Facebook of het geven van inzichten. Deze doelstelling moet voor je bezoeker op deze pagina goed duidelijk overkomen. Laat de bezoeker dan ook niet zoeken als hij of zij tot deze converterende actie wil overgaan en zorg voor een duidelijke call to action, die goed vindbaar is. Een bezoeker die dit niet snel zal vinden, zal snel je website verlaten, zonder resultaat.

Daarom is het design van de pagina zeer belangrijk. Deze moet een bepaalde rust uitstralen om een connectie te houden met je bezoeker in het beslissingsproces. Daarnaast moet het design herkenbaar zijn als je de landingspagina gebruikt in combinatie met een online campagne. Dit zal een bezoeker de bevestiging geven dat deze op de juiste pagina is aangekomen. De bezoeker moet dus zonder enige twijfel op jouw landingspagina kunnen landen.

7 aspecten waaraan een goede landingspagina moet voldoen

Je moet dus zien te voorkomen dat je bezoeker je hele landingspagina leest om daarna je site weer te verlaten. Een goede landingspagina voldoet dus aan de volgende voorwaarden:

  • Landingspagina’s hebben een duidelijke en specifieke doelstelling;
  • Landingspagina’s zijn goed vindbaar door goede inzet van enkele zoekwoorden;
  • Landingspagina’s hebben een aansprekende titel;
  • Landingspagina’s zijn voorzien van goede, aansluitende content;
  • Landingspagina’s hebben een duidelijke connectie met de bezoeker;
  • Landingspagina’s hebben duidelijke en goed zichtbare call to actions;
  • Landingspagina’s zijn goed vorm gegeven waardoor de bezoeker niet afgeleid wordt.

Wij begeleiden reeds +700 kmo’s met strategie, online marketing & weboplossingen. Ben jij de volgende?

Laten we eens kennis maken