Blog Kiezen om gekozen te worden: waarom nichemarketing zo goed werkt

Kiezen om gekozen te worden: waarom nichemarketing zo goed werkt

10 september 2020

Als ambitieuze ondernemer probeer je vaak een zo breed mogelijk product- of dienstenpakket aan te bieden; om zo veel mogelijk doelgroepen aan te spreken en klanten te helpen. Of belangrijker nog – om er zo min mogelijk te verliezen. Op zich een logische stap voor iedereen die met passie onderneemt, maar helaas niet altijd de beste keuze.

Want ondanks dat deze gedrevenheid iedere rasechte ondernemer in het bloed zit, kan ze haar doel ook grandioos missen. Door alle opdrachten of aanvragen aan te nemen en je te profileren als een manusje van alles, loop je immers het risico dat je wel tegen iedereen praat, maar niemand werkelijk aanspreekt. Zonde van je tijd, geld én energie.

Wij bijvoorbeeld, zijn een digitaal marketingbureau dat een online groeitraject uitstippelt van A tot Z, en zich daarbij toespitst op KMO’s. Een bewuste keuze; want niet alleen hebben we de juiste kennis in huis om precies die kleine en middelgrote ondernemingen op de kaart te zetten, we doen dit ook met passie en overtuiging. Omdat we graag een voelbare impact te maken en deze vanop de eerste rij ervaren.

We doen met andere woorden waar we goed in zijn, en proberen onze doelgroep dan ook zo efficiënt mogelijk af te bakenen én te targetten in onze communicatie en marketing. Zodat we niet alleen kunnen inspelen op zijn noden, maar ook zijn bezwaren. En hem rechtstreeks kunnen aanspreken en verleiden. Zo is het bijvoorbeeld erg effectief om je doelgroep concreet te benoemen in je slogan, webteksten en andere copywriting; of net met een strategische fotoshoot te werken om je realisaties duidelijk in beeld te brengen.

Trekken wij bijvoorbeeld onze doelgroep breder en mikken we voortaan ook op gemeentes, multinationals, etc., dan zullen we vanzelfsprekend niet meer dezelfde strategieën en expertise kunnen aanwenden; noch zullen we dezelfde positieve resultaten bereiken die onze klanten nu zo tevredenstellen. En ook dit heeft uiteindelijk zijn effect op onze groei én reputatie: een half tevreden klant is niet bepaald goede reclame.

Bekijk het van deze kant: je past een soort van ingebouwde voorselectie toe, waardoor je snel en zonder omwegen je ideale klant aantrekt. Zij die buiten jouw doelgroep vallen, zullen simpelweg niet meer bij jou terecht komen. Zo kun je je kostbare tijd, energie en budget steken in klanten die dan ook die moeite waard zijn, en graag loyale afnemers van je merk zullen worden.

Doet er zich toch een dergelijke kans voor, dan is het dus belangrijk om, hoe moeilijk ook, trouw te blijven aan jezelf en je sterktes als bedrijf. Want alleen zo trek je trouwe én tevreden klanten aan, die je ook aanraden bij anderen. Het komt er dus op neer jouw specialiteit als ondernemer volledig te omarmen en te blijven verdiepen. Om zo voor jezelf een niche af te bakenen waarin je uitblinkt. En aan de hand daarvan selectief te zijn in de opdrachten die je aanneemt.

We horen je al denken “schiet ik mezelf niet in eigen voet door mijn doelgroep en/of aanbod te beperken?” Neen, want kleiner, betekent niet altijd minder. In dit geval, betekent het zelfs meer. Want ook al is je doelgroep minder breed, het is er wel één die effectief nood heeft aan jouw specifieke product of dienst, en daar ook tevreden mee zal zijn. Zodat je dit keer praat tegen minder mensen, maar iedereen zich aangesproken voelt.

Omdat we het dus grondig oneens zijn met het gezegde “kiezen is verliezen” (en omdat “kiezen is winnen” nu eenmaal niet zo lekker in de mond ligt), opteren we bij Creatic dan ook voor “kiezen om gekozen te worden”. Want volmondig durven kiezen voor je doelgroep, betekent dat deze dit ook voor jou zal doen.

We spreken dus uit eigen ondervinding wanneer we je aanraden om niet in de breedte, maar de diepte te werken. Om je onderneming naar een hoger niveau te tillen, en zo wérkelijk meer succes te genieten. Waag je dus niet aan zaken die je niet volledig meester bent, maar bekijk eens met welk product of welke dienst en voor welke klant jij het beste eindresultaat kunt neerzetten.

Bij Creatic helpen we je graag jouw unieke sterktes in de verf te zetten, zodat je met je onderneming efficiënt die doelgroep aanspreekt die toe zal happen. Wij luisteren naar je doelstellingen en stellen een strategisch marketingplan op maat op, zodat je blijft groeien. Kom vrijblijvend bij ons langs voor een persoonlijk gesprek, ons enthousiast team helpt je graag verder!

Laten we eens kennis maken

Trends Gazellen 2023 genomineerd
Gemiddelde Facebook score
Gemiddelde Trustlocal score
Gemiddelde Google score