Blog Hoe jij kunt zorgen voor een succesvolle online campagne

Hoe jij kunt zorgen voor een succesvolle online campagne

27 september 2019

Met een online campagne kun je veel bereiken, mits je deze op de juiste manier inzet natuurlijk. Het is dan ook goed om de online campagne goed voor te bereiden. Als je dit niet grondig doet, verspil je mogelijk een hoop tijd en geld voor een teleurstellend resultaat. Met een online campagne stuur je gericht relevante informatie naar je doelgroep, met als doelstelling de juiste kliks op je website te genereren en zo jouw conversiepercentage te verhogen.

Hoe inzetten?

Een online campagne kun je op diverse manieren inzetten, onder andere door Google Adwords te gebruiken, social media in te zetten of een succesvolle e-mailcampagne te maken. Bij deze laatste vorm moet je tegenwoordig wel enorm oppassen in verband met de privacywetgeving, je mag immers de mensen niet zomaar benaderen. In veel gevallen is het een combinatie van alle bovenstaande mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld in een e-mail (nieuwsbrief) een actie aankondigen en deze actie op social media delen om dan later in de nieuwsbrief weer je resultaten te communiceren, als extra stimulans voor de twijfelaars. De mens is immers een kuddedier dat erg beïnvloedbaar is door het gedrag van een ander.

Een belangrijk deel van je online campagne

Je website is vaak één van de onderdelen van je online campagne. Het is dan ook niet moeilijk te begrijpen dat deze website in orde moet zijn om de campagne succesvol te maken. Als een potentiële klant interesse heeft en op een website komt die niet werkt, niet de informatie geeft die hij of zij dacht te vinden of geen betrouwbare indruk achterlaat, heb je wel een lead, maar geen conversie. Je hebt er dus helemaal niets aan! De klant zal na een teleurstellende ervaring niet snel besluiten om bij je terug te komen. Helaas : je bent dan niet alleen geld kwijt (bijvoorbeeld door de kosten van een klik bij Google Adwords), maar het levert je ook niets op. Dubbel verlies dus. Een kwalitatieve en duidelijke website is dus onmisbaar!

Het resultaat van je online campagne

Het is niet alleen leuk, maar ook belangrijk om het resultaat van je online campagne te meten. Je kunt immers op basis van deze gegevens een volgende campagne finetunen om hier een nog beter resultaat te behalen. Je weet nu immers wat werkt en wat niet. Bij een online campagne moet je soms eerst heel wat zaken uitproberen om erachter te komen wat werkt. Dit kan soms verrassende uitkomsten geven, die je van te voren niet had verwacht. Soms kan een kleine investering je dus veel informatie bezorgen. Een investering moet je slim inzetten. Het is natuurlijk niet verstandig om ergens veel in te investeren als je niet overtuigd bent van het resultaat. Hiervoor is het belangrijk om een beeld te hebben van de huidige situatie. Je kunt dit ook zien als een nulmeting. Hierbij kan een analyse van de gegevens uit Google Analytics zeer handig zijn. Met deze gegevens kun je het gedrag van je bezoekers zowel voor als na een campagne bekijken en analyseren. Let op dat je niet te veel gegevens verandert tijdens de actie, om te voorkomen dat je de gegevens niet op een juiste manier kunt herleiden, omdat er te veel factoren meespelen. Een andere manier om het resultaat van een actie goed te kunnen bepalen, is door een aanbieding heel erg meetbaar te maken. Meten is weten. Door het inzetten van een speciale actie met een aanbod dat je normaal gesproken niet hebt, kun je een resultaat meten door simpelweg te tellen.

Als je met je campagne inzichten wilt creëren met het oog op de toekomst (bijvoorbeeld in het gedrag van je gebruiker) moet je de actie goed kaderen, om voor jezelf goed te bepalen waar de geïnteresseerde vandaan komt en welke weg deze persoon online heeft afgelegd voor de converterende actie. Zorg dat je dit voor jezelf wel overzichtelijk maakt als je een actie inzet op verschillende kanalen. Je kunt de resultaten ook vergelijken door middel van een A/B test, waarbij je de diverse resultaten uit een “A” en een “B” stroming met elkaar vergelijkt. Zorg hierbij dat je de verschillen tussen de stromingen goed in kaart hebt gebracht en dat deze verschillen niet te groot zijn waardoor je niet kan analyseren waar het verschil precies vandaan komt.

Maak je online campagne SMART

Het is van groot belang dat je de conversiedoelen van de campagne SMART formuleert. Vanzelfsprekend is dit letterlijk “slim” maar de letters hebben ook elk een betekenis:

 • Specifieke en concrete doelstellingen bepalen;
 • Meetbare resultaten bepalen;
 • Ambitieus blijven, bepaal een doelstelling waar je moeite voor moet doen;
 • Realistisch blijven en zorgen dat de doelstellingen wel haalbaar zijn;
 • Tijdgebonden, zorg dat je een bepaalde tijdsduur in je campagne verwerkt met (tussentijdse) evaluatiemomenten

Het beste kanaal om een online campagne te voeren

Een online campagne is een proces waar je vooraf best veel tijd in moet steken om te goed te kunnen bepalen hoe je deze het beste kunt invullen. Zoals je begrijpt, zijn hier geen richtlijnen voor en is dit per branche verschillend en zelfs per bedrijf binnen dezelfde bedrijfstakken. De juiste invulling van een online campagne heeft te maken met een aantal van jouw bedrijfsfactoren, je marketinginzet en je doelgroep. Denk maar eens aan een bedrijf dat indirect actief is in de zorgsector door hulpmiddelen te leveren aan oudere mensen. Om de ouderen te bereiken en de voordelen van de nieuwste rollator uit te leggen, is het wellicht niet verstandig om een Facebookcampagne in te zetten, maar kunnen instrumenten als retargeting wel goed werken. De (vaak) jonge zorgprofessionals, mantelzorgers en familie van de ouderen kunnen wel via social media benaderd worden om hen “in te zetten” om de voordelen van deze geavanceerde rollator uit te laten leggen aan de ouderen. Het is dus goed om even na te denken over welke doelgroep je benadert en op welke manier en wat de doelstelling van je online campagne is. Als je dit niet goed doet, kun je opbrengst mislopen of verliezen.

Handige tips voor een succesvolle online campagne inzet

Vanzelfsprekend is het succes van een online campagne erg afhankelijk van de inhoud. Een campagne die niet interessant is voor de doelgroep zal vanzelfsprekend niet succesvol zijn. Denk in dat opzicht aan de gedachtegang van je bezoeker en richt je op zaken als:

 • Verbeterde versies van je aanbod en waarom dit nog beter past bij je doelgroep;
 • Extra acties met veel prijsvoordeel, benoem hier duidelijk het voordeel voor de gebruiker;
 • Zorg voor een vorm van “angst” en omschrijf de gevolgen (wat een gebruiker mist) als deze geen interesse heeft in jouw aanbod;
 • Maak een aanbieding tijdelijk en stel een duidelijke deadline;
 • Laat zien hoeveel klanten al gebruik hebben gemaakt van het voordeel, mensen zijn hier zeer gevoelig voor (hij of zij heeft het ook, dus zal het product wel goed zijn);
 • Laat zien hoeveel mensen er nog gebruik kunnen maken van het voordeel voordat het aanbod “op” is, maak er een exclusiviteit van;

Je begrijpt dat je een keuze zal moeten maken uit bovenstaande opties en dat je ook in dit opzicht niet wekelijks hetzelfde aanbod kunt promoten in een online campagne. Je moet immers geloofwaardig blijven. Dit laatste is ook van belang bij het eventueel gebruik van cijfers en gegevens. Als je ongeloofwaardig bent door te rooskleurige cijfers te tonen, gaat dit ten koste van je actie en zal je investering niets opleveren.

Laten we eens kennis maken

Trends Gazellen 2023 genomineerd
Gemiddelde Facebook score
Gemiddelde Trustlocal score
Gemiddelde Google score