Blog Hoe je met video je bedrijf meer in de spotlights kunt zetten

Hoe je met video je bedrijf meer in de spotlights kunt zetten

27 september 2019

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om bewegende beelden in te zetten als online marketinginstrument. De technologische ontwikkelingen bieden hier een uitstekende mogelijkheid voor, dus waarom zou je het dan ook laten? Het gebruik van video’s biedt veelzijdige mogelijkheden. Je kunt niet alleen de bezoeker informeren, maar ook de betrokkenheid van deze bezoeker bij jouw bedrijf versterken. Daarnaast worden bewegende beelden steeds beter gewaardeerd door een zoekmachine als Google. Het wordt immers gezien als onderdeel van “rijke content” op een website. Het gebruik van video’s wordt steeds populairder en dat is niet verwonderlijk. Bewegende beelden en gesproken tekst blijven vaak beter hangen in het geheugen van de mensen. Video’s kunnen een uitstekende aanvulling zijn op je geschreven tekst en je afbeeldingen. Je kunt video’s op diverse manieren inzetten. Naast het plaatsen van een film op je website kun je de filmpjes immers ook inzetten voor een social media campagne. Er zijn bedrijven die hele Youtube kanalen inzetten waarop de bezoeker zich kan abonneren. Denk bij dit laatste onder andere aan online cursussen die op deze manier zichtbaar zijn. Een ander voorbeeld is Facebook-Live dat sinds de introductie in 2016 enorm in opkomst is. Video is dus een enorm krachtig communicatiemiddel.

User Generated Videos

Als video’s worden gedeeld zal dit de betrokkenheid bij je bedrijf verhogen. Je kunt het in dit opzicht zien als de moderne versie van mond-tot-mond reclame. Deze sociale aanbevelingen worden “User Generated Video’s” genoemd. Deze video’s hebben een uitstekende wisselwerking: Ze hebben een hoge geloofwaardigheid, ze worden veel gedeeld, ze worden hierdoor gezien als review, ze hebben een groot bereik en ze zetten eerder aan tot actie.

De doelstelling van videomarketing

Een film delen is dus zeer eenvoudig. Je moet echter wel goed afwegen wat je doelstelling hiervan is. Je kunt je website volstoppen met zeer commerciële boodschappen waarin je voor de camera uitlegt hoe goed je bedrijf is, maar dat gaat niet werken. Je doelgroep ziet al genoeg reclameboodschappen en zal hierop snel uitgekeken zijn. Je wordt snel te opdringerig hierdoor. Zorg er dus voor dat jouw video een duidelijke toegevoegde waarde heeft voor je doelgroep en dat je jouw potentiële klant hiermee triggert om naar de video te kijken.

Je kunt wel denken aan de volgende mogelijkheden:

  • Het visualiseren van je unique selling points zoals een uitstekende kwaliteit van je dienst;
  • Het weergeven van een productieproces voor een kijkje achter de schermen;
  • Video’s inzetten om een gebruiksaanwijzing weer te geven;
  • Het geven van nuttige informatie om een autoriteit status te verwerven;
  • Het inspireren van je bezoeker door voorbeelden van je assortiment weer te geven;
  • Het maken van een bedrijfsfilm als aanvulling op de over ons pagina;
  • Het aan het woord laten van referenties om vertrouwen te winnen.

Dit zijn enkele voorbeelden, maar er zijn nog vele andere mogelijkheden te bedenken in dit opzicht. Je kunt eventueel voor een combinatie van een aantal bovenstaande punten kiezen maar let erop dat je niet te veel in de video stopt. In sommige gevallen is het een betere keuze om meerdere films op je website te plaatsen, die je dan ook op diverse plaatsen op je website aanbiedt.

Bewegende beelden als voorzet op conversie

Vanzelfsprekend is conversie je einddoelstelling, maar dat zul je door je video niet direct bereiken. Je doelgroep zal hiervoor een handeling na het bekijken van je video moeten verrichten. Denk hierbij aan het invullen van een contact- of bestelformulier, je fysieke winkel bezoeken of andere manieren om contact met je op te zoeken. Het is daarom verstandig om dit in je script mee te nemen. Een video moet dus een uitgebalanceerd geheel vormen met de andere content op je website. Het is daarom van groot belang om voor een stuk herkenbaarheid te zorgen waarin de video past bij de rest van de uitstraling van de website. Het is onderdeel van je branding.

Website butler als levende gids

Er zijn websites die video’s inzetten als een soort van bewegwijzering op je website. Als de bezoeker een website aanklikt, verschijnt er een soort “website butler” in beeld die je persoonlijk welkom heet en een soort van rondleiding geeft door je bedrijf of door je website. In het laatste geval is dit een soort van levende sitemap. Je kunt voor deze gids een acteur gebruiken, kiezen voor animatie of als ondernemer ook zelf de website butler zijn, om hier een nog persoonlijkere tint aan te geven.

Tot slot is een waarschuwing op z’n plaats. Het is verstandig om af te wegen of je video’s nadrukkelijk moet inzetten voor een mobiele gebruiker. Deze gebruiker heeft een relatief klein scherm waardoor het heel snel druk overkomt als er ongevraagd een video in het beeld verschijnt. Dit wordt vaak als hinderlijk ervaren. Een video kan wel worden aangeboden, maar moet zeker niet spontaan beginnen te spelen. Veel websites kiezen er dan ook voor om een desktop versie met video en een mobiele versie met een statische afbeelding te gebruiken.

Daarnaast is het goed om mee te geven dat je film niet te lang moet duren om de aandacht van je bezoeker vast te houden. Een film van een paar minuten geeft meestal het beste resultaat. Als je te veel informatie hebt, is ook in dit geval een tweede film vaak een betere keuze.

Kwalitatieve rijke content straalt vertrouwen, autoriteit en authenticiteit uit. Bewegende beelden kunnen hierbij een onderdeel zijn om je bedrijf letterlijk meer in de spotlights te zetten. Het is aan jou om de plaatjes op de juiste manier in te kleuren.

Laten we eens kennis maken

Trends Gazellen 2023 genomineerd
Gemiddelde Facebook score
Gemiddelde Trustlocal score
Gemiddelde Google score