Heb jij je wel eens afgevraagd hoe je met je website design jouw conversie percentage kan beïnvloeden? Het design van een website heeft namelijk zeer veel invloed op het brein van een mens. Een aantal keuzes hierin kunnen van invloed zijn of jouw bezoeker wel of niet tot de gewenste actie overgaat. Dit heeft niets te maken met je aanbod of vindbaarheid. Ook als je uitstekend zichtbaar bent voor jouw doelgroep met een perfect aanbod kan het voorkomen dat je niet het volledige rendement uit je website haalt. Dit heeft vaak te maken met design.
Verticale indeling van de website voor meer conversie
Zoals bij vrijwel alle facetten van online marketing zet je de bezoeker op de eerste plaats. Daar doe je het immers voor. Dat deze bezoeker steeds meer gebruik maakt van mobiele devices is inmiddels wel bekend. Het belang dat je jouw website hierop mobiel moet optimaliseren is hiermee wel duidelijk, maar het mobiele gebruik heeft wel een gewoonte van de gebruiker veranderd. De gebruiker leest immers steeds minder van links naar rechts maar is veel meer gaan scrollen. Dit heeft direct effect op de indeling van de website. Diverse tests hebben immers aangetoond dat een menu dat geplaatst is aan de zijkant van een website, steeds minder effect heeft en dat de website nu veel beter verticaal kan worden ingedeeld dan horizontaal. De zoekbalken aan de zijkant van de website wordt nu als storend en afleidend ervaren. Dat is nu net niet wat je wil.
Motion provides meaning, maar pas hiermee op!
Veel websites hebben een dynamische opbouw. Veel bewegende beelden trekken immers de aandacht van de bezoekers, “motion provides meaning”. Let echter op dat je het niet te druk maakt. Als er bewegende vlakken op een scherm komen is dit een prima eyecatcher en dit kan uitstekend. Ook het gebruik van video’s is een goede keuze, dit wordt zelfs gewaardeerd door Google, maar dit is voornamelijk interessant voor de desktop versie. Bij een mobiele gebruiker zal deze video als storend worden ervaren. Er zijn dan te veel bewegingen op het kleine scherm. Dit kan een reden zijn om de site snel te verlaten. Het is dan ook goed om rekening mee te houden en wellicht kiezen voor twee versies van een pagina, één voor desktop gebruik met video, één voor mobiel gebruik zonder de bewegende beelden.
Conversion centered design of user centered design?
Hoeveel keuzemogelijkheden laat jij zien op je homepage? Je kunt zeer trots zijn op een veelzijdig aanbod, maar als je dit allemaal op de homepage plaatst, ziet de gebruiker niet waar deze moet zijn. Voor veel mensen is dit een reden om de website snel te verlaten. In dit kader is er onderscheid gemaakt tussen Conversion centered design en user centered design. De welbekende A/B tests hebben uitgewezen dat de resultaten van een rustige homepage met een doelgericht gekozen aanbod (conversion centered design) vele malen hoger zijn dan een veelzijdig aanbod waarbij je de bezoeker de waarde laat bepalen (user centered design). Het is dus verstandig om je homepage in te richten op je assortiment waarin je echt gevonden wilt worden. Hiermee voorkom je keuzestress met een beslissing verlamming als gevolg. Door middel van het gebruik maken van diverse andere landingspagina’s kun je andere zoekwoorden gebruiken om traffic aan te trekken.
Less is more
Heb je wel eens nagedacht over de route die jouw gebruiker moet afleggen? Wat is je doelstelling van je pagina’s. In dit kader is het belangrijk om de website in grofweg twee stromingen onder te verdelen: een inspiratie stroom (je blogs) en een conversie stroom (de sales funnel). Bij deze laatste stroming is de term “less is more” absoluut van toepassing. Eigenlijk moet je dan de klant met rust laten met betrekking tot inspiratie en ander aanbod. Je moet de klant de ruimte geven om zich volledig laten concentreren op het verkoopproces en niet meer afleiden. Je hebt je klant waar je deze hebben wilt, waarom zou je die klant dan nog anders beïnvloeden? Een persoon is snel afgeleid en dat is iets wat je in deze fase niet wilt.