Blog Hoe gebruiksvriendelijk is jouw website

Hoe gebruiksvriendelijk is jouw website

27 september 2019

De usability of gebruiksvriendelijkheid speelt een rol bij het al dan niet gemakkelijk navigeren op jouw website. De acties die jouw klanten ondernemen moeten zo eenvoudig mogelijk kunnen plaatsvinden. Vinden de bezoekers gemakkelijk wat ze zoeken? Kunnen ze gemakkelijk uitvoeren wat ze voor ogen hadden? Om een maximale conversie (d.w.z. behalen van het vastgestelde doel) te behalen, spelen een aantal factoren een grote rol.

Basisprincipes

Om de gebruiksvriendelijkheidfactor van jouw website te achterhalen, is het belangrijk stil te staan bij een reeks basisprincipes. Heel belangrijk is het achterhalen wat het doel is van de website. Als je bijvoorbeeld als hoofddoel het invullen van een formulier hebt uitgestippeld, moet de bezoeker zo efficiënt en eenvoudig mogelijk dit formulier kunnen invullen. Men moet heel duidelijk weten waar de actie naartoe leidt.

Wat ook van groot belang is, is de bruikbaarheid van jouw site. Het gaat hierbij over het feit of de informatie of functies bruikbaar zijn voor de bezoeker. Leert de bezoeker bijvoorbeeld van jouw informatie of kan hij of zij op jouw website iets doen wat hij of zij ergens anders niet zou kunnen doen?

Een ander belangrijk punt is het gebruikersgemak. Hierbij gaat het erom of de bezoeker bijvoorbeeld technische kennis nodig heeft om de website te gebruiken. In dat geval ligt het gebruikersgemak lager dan wanneer geen technische kennis vereist is. Ook is de visuele aantrekkelijkheid cruciaal. Hoe ziet de design van jouw website eruit? Creatief en innovatief, of eerder weinig vernieuwend en degelijk?

Andere factoren

Naast deze basisprincipes spelen nog verschillende andere factoren mee in de gebruiksvriendelijkheid van je website. Zo is er de effectiviteit, of het vermogen van gebruikers om taken uit te voeren en de kwaliteit van de output van de taak. Daarnaast is er de efficiëntie van de website. Dit behelst de hoeveelheid taken die de websitebezoeker kan uitvoeren. Houd hierbij in het achterhoofd dat de doelen niet in elkaar mogen overlopen en dat elke actie duidelijk en overzichtelijk gepositioneerd is. Overkoepelend met de twee voornoemde factoren is er de algemene tevredenheid van de gebruiker. Dit hangt samen met het plezier dat de gebruiker heeft om op de website te navigeren.

Een gouden regel is bovendien: praat de taal die jouw klant spreekt. Ga goed na welk doelpubliek je wenst te bereiken, en pas dan de taal van jouw site aan dit publiek aan. Wees er ook zeker van dat jouw domeinnaam niet al te ingewikkeld is en dat de bezoekers in maximum 3-4 muisklikken terechtkomen waar ze willen zijn. De lengte van een regel mag niet meer dan 12 woorden bevatten. Ook snelle laadtijd is heel belangrijk. Zo niet, haakt een gebruiker af omdat hij of zij te lang moet wachten tot de pagina ingeladen is. Daar komt ook nog bij dat de site in elke browser en op elk device moet functioneren. Bij het maken van een site is het ook belangrijk dat die goed scoort in Google. Dit kan gestimuleerd worden door allerlei zaken op vlak van usability op punt te stellen. Hoe beter een site in elkaar zit, hoe hoger die zal scoren in Google.

Test je gebruiksvriendelijkheid

Een handigheid bij het nagaan van de gebruiksvriendelijkheid van jouw website, is het installeren van software die als het ware filmt wat de bezoeker doet op de site. Zo kun je heel hands-on nagaan waar de bezoeker al dan niet moeite mee heeft en waar hij of zij eventueel vastloopt. Als je een website maakt, is het belangrijk om je eens te verplaatsen in een gebruiker die de website nooit eerder bezocht heeft. Om zo veel mogelijk ergernis te voorkomen, moet de website duidelijk en overzichtelijk zijn met oog voor een aantrekkelijk design. In onze huidige maatschappij hoppen wij van de ene site naar de andere, en als we niet onmiddellijk vinden wat we zoeken, dan zijn we zo weer weg.

Wij begeleiden reeds +700 kmo’s met strategie, online marketing & weboplossingen. Ben jij de volgende?

Laten we eens kennis maken