Blog Een fautje is snel geschreven. Laat je teksten nalezen!

Een fautje is snel geschreven. Laat je teksten nalezen!

10 februari 2023

Je kent het wel: je schrijft een tekst, leest die aandachtig na en tóch staan er achteraf nog foutjes in die je niet gezien hebt. Hoe komt dat nu? En waarom is het dus zo belangrijk om je teksten ook door iemand anders te laten nalezen? Onze collega Manon, bekend om haar grote liefde voor taal, legt het je graag uit.

Eerste indruk

Commercieel gezien is het erg belangrijk dat er niet te veel fouten in je tekst staan, online én offline. Dat komt absoluut niet professioneel over. Mensen denken al snel: “Als je hier de tijd niet voor neemt, dan doe je dat voor de rest van je werk ook niet.” En dat is ook precies hoe ik erover denk. Een tekst zonder fouten wekt meer vertrouwen én geloofwaardigheid op. Typfouten, taalfouten, spelfouten … het is absoluut de moeite om ze eruit te vissen (geen nood, we leggen je het verschil hieronder uit). De oplossing? Tik een bereidwillige collega, vriend of kennis met gevoel voor taal eens op de schouder en vraag een extra controle.

Blind voor je eigen fouten

Maar hoe komt het nu dat we onze eigen fouten niet zien? Na een tijd word je als het ware ‘blind’ voor je eigen schrijf- of typfouten. Je hersenen slaan, volledig onbewust, delen over in woorden of tekst en vullen die zelf in. Ze anticiperen als het ware op wat er gaat komen of op wat er ontbreekt. Je leest er zelf dus létterlijk overheen. Ergens logisch, want jij weet als geen ander wat je wil vertellen, voor jou is alles dus duidelijk. Maar ogen die de tekst nog niet gezien hebben, kijken er met een frisse blik naar. Iemand anders kan bijvoorbeeld ook vakjargon niet begrijpen en zo tijdig signaleren dat er mogelijk meer uitleg nodig is.

Structuur in je tekst

Een tekst zonder een duidelijke structuur leest ook niet aangenaam. Te lange zinnen, bijzinnen, moeilijke woorden … Ook daar is een tweede mening welkom! Zorg daarom ook altijd voor afwisseling tussen korte en lange zinnen. Het is belangrijk dat teksten naast taalkundig correct op zijn minst ook prettig leesbaar, logisch ingedeeld en afgestemd zijn op de doelgroep. Want wat is het belangrijkste? De lezer triggeren én doen verder lezen! Wanneer je potentiële klant zelf dingen gaat veronderstellen omdat de tekst onduidelijk is, vergroot je de kans dat hij dat naar eigen inzicht doet of met veel vragen blijft zitten. De lezer wordt teleurgesteld als hij de verkeerde verwachtingen heeft. Maar ook bij te veel vragen haakt hij af.

Het belang van goede copy

Dat alles de dag van vandaag snel en bewegend moet zijn (reels, flitsende video’s …), is geen geheim. Onze klanten hebben soms dan ook bedenkingen als ze de webteksten van ons ontvangen: “Dat gaat toch niemand allemaal lezen? Mensen lezen niet meer!”. Maar, die informatie klopt niet helemaal. Mensen uit je doelgroep lezen het zeker wel, als ze interesse hebben. Jij wil toch ook graag de nodige info hebben voor je beslist om met een bedrijf samen te werken? Misschien lees je niet alles van A tot Z, maar op zijn minst de grote lijnen. Taal is dan ook het begin van alles, je kan er een boodschap mee overbrengen en mensen informeren. Duidelijke communicatie blijft gewoon superbelangrijk.

Even uitleggen

Typfouten, taalfouten en spelfouten: wat is precies het verschil?

  • Typfouten zijn kleine vergissingen bij het typen, zoals ‘vna’ (van). 
  • Spelfouten zijn fouten tegen de spellingregels zoals ‘onmiddelijk’ (onmiddellijk). 
  • Onder taalfouten vallen veel andere fouten, bijvoorbeeld ‘het meisje die daar loopt’ (het meisje dat daar loopt) en ‘Het is gebeurt’ (het is gebeurd).

Bron: Onze Taal

Met twee zie je meer

Voor alle webteksten die we schrijven voor onze klanten, leest er steeds een extra paar ogen mee. Fouten worden eruit gehaald, en ons team denkt voortdurend strategisch na over hoe we jouw doelgroep het beste aanspreken. Beter voorkomen dan genezen dus! En zelfs dan blijven er soms foutjes staan… het is iets raars, die hersenen. 😉

Wil jij graag weten hoe we jou kunnen helpen met de juiste teksten voor je website? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! We luisteren graag naar je verhaal.

Wij begeleiden reeds +700 kmo’s met strategie, online marketing & weboplossingen. Ben jij de volgende?

Laten we eens kennis maken