Blog Actief op social media, de “do’s and don’ts”

Actief op social media, de “do’s and don’ts”

27 september 2019

Is jouw bedrijf al actief op social media? Er zijn heel wat do’s en don’ts. Allereerst moet je een keuze maken op welk social media platform je actief wilt zijn. De keuze is groot: Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube, Vimeo, Instagram, Pinterest, Snapchat en nog vele anderen. Je hoeft zeker niet op elk kanaal actief te zijn. Het is veel beter om slechts één of enkele social media platformen te selecteren en daar een goede strategie op touw te zetten.

Facebook

In april 2016 had Facebook 1,65 miljard gebruikers, daarmee is het meteen het meest gebruikte en populairste medium. Deze sociale netwerk site wordt zowel door particulieren, kmo’s als grote bedrijven ingezet. De toon op Facebook is meer informeel dan zakelijk en het is voornamelijk een visueel platform dat hoofdzakelijk op mobiele toestellen wordt gebruikt. Berichten of posts met foto’s, en zeker video’s, worden veel vaker getoond en ‘geliket’ dan tekstposts. Om hier op te vallen, moet je als bedrijf voornamelijk inzetten op de aankondiging van evenementen (bv. een opendeurdag), promoties, acties en branding. Verwonder het publiek bijvoorbeeld met foto’s van gerealiseerde projecten, filmpjes van tevreden klanten die meer vertellen over hun ervaringen, enzovoort. Communiceer laagdrempelig en beantwoord de berichten of feedback van je publiek ook. Als iemand een recensie post, stuur een bedankje. Plaatst iemand negatieve commentaar, reageer dan beleefd en probeer de situatie recht te zetten. Onthoud dat andere of potentiële klanten ook meelezen!

LinkedIn

LinkedIn is niet zo populair als Facebook. In augustus 2016 had het 433 miljoen gebruikers, maar dat neemt niet weg dat het toch een belangrijk sociaal kanaal is, zeker binnen het bedrijfsleven. LinkedIn focust volledig op de zakelijke wereld. Particulieren kunnen via dit kanaal hun online cv publiceren en bedrijven gebruiken het voor aanwervingen en om in contact te komen met andere professionals om zo een breder, zakelijk netwerk uit te bouwen. Maak zeker een bedrijfspagina aan waarop je jouw bedrijfsactiviteiten voorstelt en je kennis en inzichten verspreidt. Dit weerspiegelt je professionaliteit en het verhoogt je ranking in de zoekresultaten van Google.

YouTube

YouTube heeft meer dan een miljard gebruikers, waarvan een groot deel dagelijks video’s bekijkt en deelt. Je kunt uiteraard een bedrijfsfilmpje van meerdere minuten op YouTube posten, maar net zo goed zijn korte filmpjes waarin je een klant interviewt, een project voorstelt of uitleg geeft over de werking van een product. Via teasers kun je iets aankondigen of mensen aansporen om je website te gaan bezoeken, enzovoort. Deze video’s worden door Google getoond in de zoekresultaten bij video’s, zo kun je dus wellicht mensen bereiken op een manier waaraan je zelf misschien nog niet had gedacht.

Andere social media kanalen

In deze blogpost gaan we niet dieper in op de andere sociale media kanalen zoals Twitter, Pinterest en Instagram, maar dat betekent niet dat ze onbelangrijk zijn. Integendeel. Het maakt niet uit op welk platform je actief bent, maar gebruik het kanaal dat het best aansluit bij je strategie. Stem je communicatie af op de gebruikers van het platform (persoonlijk of zakelijk), bedenk welke content je op welk tijdstip gaat posten, tracht volgers te krijgen en creëer interactie (vraag bijvoorbeeld, nadat je een project hebt opgeleverd, aan je klant om een review of recensie te plaatsen) en probeer duidelijke doelen te stellen (Wat wil je bereiken: meer volgers, meer verkeer naar je website, meer inschrijvingen voor je nieuwsbrief, enzovoort.)

Wij begeleiden reeds +700 kmo’s met strategie, online marketing & weboplossingen. Ben jij de volgende?

Laten we eens kennis maken