Blog 8 gulden tips van het Creatic-team om succesvol van thuis uit te werken

8 gulden tips van het Creatic-team om succesvol van thuis uit te werken

22 oktober 2020

Aangezien enkele leden van ons dynamische Creatic-team ondertussen van thuis uit werken en er hoogstwaarschijnlijk nog wel een tijdje zal worden ingezet op telewerk, geven wij enkele gouden tips om doeltreffend te werken vanuit eigen woonst. Zodat de interne werking van je KMO een goed geoliede machine blijft, die nog steeds probleemloos dezelfde successen boekt.

1. Vertrouw om digitaal met elkaar te communiceren enkel op de beste online tools die er voorhanden zijn, zoals bijvoorbeeld Zoom, Skype of Microsoft Teams. Want niet alleen leidt een omslachtige of gebrekkige communicatie al gauw tot stressvolle situaties, het leidt de aandacht ook af van de kern van het gesprek, en ten gevolge van het werk dat er verricht moet worden. Allesbehalve een vruchtbare bodem voor goede resultaten.

2. Een andere tool om de communicatie op de virtuele werkvloer te bevorderen is Slack. Slack stelt je niet alleen in staat rechtstreeks te chatten of videocallen met collega’s, individueel of in groep, je kunt er ook specifieke chats in creëren per topic dat besproken moet worden. Met name wanneer jullie aan een belangrijk project werken en het cruciaal is dat ieder teamlid op de hoogte blijft, is zo’n channel enorm handig.

Bij Creatic bijvoorbeeld maken we intensief gebruik van de pagina’s #branding, #inspiratie, #socialmedia en zelfs #energiedagboek, waarin we positieve reacties van klanten met elkaar delen. Een blije noot die erin slaagt ons niet alleen extra te motiveren, maar ons ook dichter bij elkaar te brengen als team, zelfs in tijden waarin afstand houden de norm is.

3. Vestig een routine die je productiviteit boost en hou je hieraan. Bij Creatic bijvoorbeeld, beginnen we onze thuiswerkdag standaard met een virtuele check-in met het hele team. In een videocall bespreken we hoe het met iedereen gaat en overlopen we de agenda, waarna ieder voor zich een individuele dagplanning opmaakt. Zo krijgt iedereen bovendien ook de kans nog even met elkaar in overleg te gaan en eventuele dringende vragen te stellen.

4. Richt je omgeving in naargelang de functie waarvoor je hem gebruikt – en pas deze aan wanneer je zelf van rol verandert. Wanneer we ons steeds tussen dezelfde vier muren bevinden, zonder concrete grenzen tussen werk- en ontspanningsruimte, bestaat het gevaar dat we geen onderscheid meer maken tussen periodes die gereserveerd zijn voor productiviteit en periodes die bestemd zijn voor rust.

Wanneer beide leefwerelden te zeer in elkaar dreigen over te vloeien, lopen we m.a.w. het risico dat we bezig zijn met werk wanneer we zouden moeten relaxen, en vice versa. Zo maak je van beide een halfslachtige aangelegenheid, en verlies je op alle gebied. Baken dus voldoende je grenzen af met behulp van de volgende tips, en blijf je tijd en energie ook thuis optimaal inzetten.

5. Kleine aanpassingen in je leefruimte maken een wereld van verschil. Wanneer je bijvoorbeeld je keuken- of eettafel als provisoir bureau hebt ingericht, adviseren wij je om deze tijdens de middag of op het einde van de werkdag volledig af te ruimen. Zodat ze erna niet alleen gebruikt kan worden voor haar werkelijke bestemming (een ontspannen kooksessie of gezellig dinertje), maar je ook elke ochtend in een frisse en nette omgeving kan beginnen werken.

6. In dezelfde lijn is het aangeraden om, wanneer je van thuis werkt, alle mogelijke prikkels rondom je – zij het tijdelijk – te elimineren. Verwijder alle elementen in je werkomgeving die je mogelijks af kunnen leiden, zoals je gsm, tablet, persoonlijke foto’s waarbij het makkelijk wegdromen is, tijdschriften die je nog had willen doorbladeren, etc. Doe de deur dicht, zet de radio uit, houdt de hond (met de nodige pijn in het hart) eventjes uit de buurt en probeer in je persoonlijke concentratiezone te komen.

7. Wanneer je als persoon erg beïnvloed wordt door de natuurlijke atmosfeer in een werkruimte, kan je er bovendien best ook voor zorgen dat er voldoende daglicht naar binnen valt – dit versterkt namelijk je concentratievermogen. Hetzelfde geldt overigens voor je zithouding: een comfortabele positie is essentieel voor een productieve geest in een ontspannen lichaam, en daarbij is een goede bureaustoel geen overbodige luxe. Net zoals een groot computerscherm je ogen meer spaart dan een klein laptopje. Neem dus indien mogelijk, net zoals bij ons, zeker je pc-scherm mee naar huis!

8. Een goede zithouding mag dan wel, zoals hierboven aangegeven, cruciaal zijn voor een heldere en alerte mindset, ook voldoende activiteit is dat! Maak na je werkdag, die zich de hele dag binnenshuis heeft afgespeeld, dus ook zeker de tijd om even heerlijk te gaan sporten of wandelen, en je geest en lichaam de nodige beweging te gunnen.

Bij Creatic laten we ons alvast niet tegenhouden door het Coronabeestje om jouw KMO op de kaart te zetten en te doen groeien, ook in deze onzekere tijden. Met het hoogste respect voor al de veiligheidsmaatregelen, maar ook met digitale strategieën, een sprekende branding, een stijlvolle en gebruiksvriendelijke website, etc. En dat kan perfect vanop afstand!

Graag ontdekken wat wij met ons team van creatieve koppen en vakfanaten kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Plan dan nu een vrijblijvende, virtuele maar vooral veilige (video)meeting in met ons team, en stuur een mailtje naar info@creatic.com. We kijken er alvast naar uit!

Laten we eens kennis maken

Trends Gazellen 2023 genomineerd
Gemiddelde Facebook score
Gemiddelde Trustlocal score
Gemiddelde Google score