Blog 6 basisattitudes voor een projectmanager van Creatic

6 basisattitudes voor een projectmanager van Creatic

18 juni 2021

Stilstaan is achteruitgaan, dat weten we bij Creatic maar al te goed. Toch kozen we er de afgelopen week voor om een dagje stil te staan bij de uitdagingen die onze groei met zich meebrengt.

Even de feiten: sinds de verhuis naar het nieuwe kantoor in juli 2019  zijn het aantal klanten en de omzet fors toegenomen en is ons team gegroeid van 3 naar 11 medewerkers. Onze kantooroppervlakte wordt tijdens de zomermaanden verdubbeld. En eerlijk is eerlijk: voor een organisatie waarin het team het kloppend hart is, duurt de coronacrisis te lang.

Mastermind op locatie

Bij Creatic hebben we de traditie om enkele keren per jaar met het team een Mastermind te organiseren. We stellen dan onze werkwijzen, interne processen en sfeer in vraag. We vragen ons af hoe we kunnen blijven groeien. Als bedrijf, als team en als individu.

We hebben bij Creatic een gezellig en inspirerend kantoor, maar we kiezen er bewust voor om onze Mastermind op een andere locatie te organiseren. Een locatie waar we gezellig samen naartoe kunnen gaan en waar we ons een hele dag volledig kunnen focussen op ons programma. Wanneer je zo’n dag op kantoor organiseert, zal de focus nooit 100% zijn. De telefoon gaat er over, je checkt tussendoor toch even je mails of er wordt een pakje geleverd aan de deur.

Een bijkomend voordeel van een Mastermind op locatie is dat we een momentum creëren bij onze teamleden, waardoor ze de output van de dag beter zullen verankeren.

Attitudes projectmanager

Deze keer organiseerden we de Mastermind enkel met de projectmanagers. In een groeiende organisatie als Creatic hebben zij de cruciale taak om de kwaliteit van ons product te blijven verbeteren en om de werking van het team zo efficiënt mogelijk te houden. Iedere projectmanager hanteert daarbij een eigen stijl. Dat is prima, want iedereen moet bij Creatic zichzelf kunnen zijn en kunnen uitblinken in zijn sterktes. Maar het is wel belangrijk om voor onze projectmanagers een aantal grootste gemene delers te bepalen, enkele basisattitudes waarover iedere projectmanager moet beschikken. Enkel op die manier kan ons team een winnend team zijn en blijven.

Deze high performing attitudes zijn de volgende:

  • Je bent wendbaar en veerkrachtig;
  • Je draagt onze waarden uit;
  • Je daagt uit tot beter;
  • Je communiceert duidelijk en open;
  • Je ondersteunt en faciliteert;
  • Je bent besluitvaardig.

Feedback geven

Indien onze Mastermind enkel zou draaien om het presenteren en toelichten van deze attitudes, zouden we natuurlijk op een uurtje klaar zijn. Maar hebben we er dan iets mee bereikt? Weinig tot niets, denken wij.

We gingen onder begeleiding van onze teamcoach Dominic een hele namiddag in op onze eigen sterke punten en verbeterpunten én, niet onbelangrijk, op die van elkaar. Het is niet eenvoudig om jezelf een score te geven op deze zes basisattitudes. Maar het is ook niet eenvoudig om van je teamleden te horen hoe ze jou inschatten. Het beeld dat een teamlid van je heeft, zal immers geregeld botsen met het beeld dat je van jezelf hebt. Dankzij onze cultuur van open feedback geven, waarin we de afgelopen jaren veel tijd en middelen hebben geïnvesteerd, kregen we het gesprek toch goed op gang. Toegegeven: het kan confronterend zijn om elkaar een spiegel voor te houden. Maar tegelijkertijd leer je aan de hand van concrete voorbeelden welke impact jouw houding heeft op je teamlid. En mooi meegenomen: kleine irritaties of strubbelingen van de voorbije weken worden ineens van het bord geveegd.

Laten we eens kennis maken

Trends Gazellen 2023 genomineerd
Gemiddelde Facebook score
Gemiddelde Trustlocal score
Gemiddelde Google score